Победом у првом овосезонском „ел класику“ Барселона је не само задовољила навијаче него је после пуних 30 месеци поново лидер шампионата. Последњи пут на првом месту била је у мају 2016. Од тада је било много више разлога за незадовољство него радост.

У претходне две сезоне биланс победа био је за Барсу скромних 55,7% док је у текућој сезони проценат подигнут на 78,9%. Главни кривац је - Светислав Пешић. Искусни тренер вратио се на клупу Барселоне у фебруару и одмах освојио Kуп краља, али више се није могло.

Током лета је реконструисан тим, улоге играча су јасније подељене, одбрана је знатно поправљена, моћно оружје постао је скок. У свему томе, како пише данашњи „Мундо депортиво“, јасно се види Пешићев печат. Наш тренер је донео своје искуство, вратио самопоуздање играчима, има подршку медија, навијачи га такође поштују. Ради се у знатно мирнијој атмосфери, са јасном идејом да се врхунац форме достигне кад буде најважније, кад се буде одлучивало о трофејима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПЕШИЋ ЗА “НОВОСТИ” О ДЕРБИЈУ И ДУЕЛУ СА АРГЕНТИНЦЕМ: Кампацо прешао границу

И „Спорт“, други каталонски спортски дневник, констатује да ''Барса иде у добром правцу у новој етапи са Пешићем на клупи.“ Овај лист констатује да је наш тренер донео оно што је недостајало претходних сезона - персоналност групе.

Пешић с правом подсећа да „још нисмо освојили ништа“, али навијачи, па и штампа, имају право на свој оптимизам. „Спорт“ истиче одбрану, Реал Мадрид је до недеље давао 93 поена у просеку, у Барселони је остао на 69. Оба каталонска дневника констатују да Барселона још није достигла врх и да се у наредним утакмицама може очекивати још више.

Барселона у АЦБ има биланс 9-1 а у Евролиги 6-3. Велике заслуге за добре резултате припадају Светиславу Пешићу.