Евролига је одала признање српском тренеру Душану Ивковићу и објавила промотивни спот у којем су му се многи кошаркашки великани захвалили на великом доприносу током богате каријере.

Ивковић је прошлог месеца званично завршио каријеру опроштајним мечом у Атини на мечу Олимпијакоса и "Дудиних звезда" у дворани "Мира и пријатељства".

Постао је први тренер у историји који је добио награду "Легенда Евролиге", поред само осморице кошаркаша, као и једини стручњак који је освојио трофеј Евролиге и Еврокупа, а потом и примљен у "Кућу славних".

- Провео сам много година на клупи тимова, чак 16 пута. Захвалио бих се Евролиги на признању, али и свим осталима - рекао је Ивковић.

Многе велика кошаркашка имена испратила су 74-годишњег Ивковића у пензију, у Атини је био и српски тенисер Новак Ђоковић, а испред свих и кум Жељко Обрадовић.

- Хвала му на свему што ме је научио, не само о кошарци, већ и животу - изјавио је тренер Фенербахчеа, а исте речи изговорио је и његов бивши играч из доба када је са Олимпијакосом освојио титулу Евролиге - Перо Антић.

Прочитајте још СПЕКТАКЛ У АТИНИ: Ивковић уз почасти завршио каријеру (ВИДЕО/ ФОТО)

Из те генерације шампионског Олимпијакоса причали су Василис Спанилис и Костас Папаниколау.

- Он воли Грчку и Олимпијакос, два пута је радио као наш тренер и то много говори - рекао је Спанулис, а надовезао се Папаниколау.

- Променио ми је каријеру, веровао у мене. Зато сам неизмерно срећан што ме је тренирао.

Прочитајте још Кошарка, то је Ивковић

Грчки тренери Јанис Сфаропулос (Олимпијакос) и Димитрис Итудис (ЦСКА Москва), такође, имали су само похвале за трофејног стручњака.

- Хвала му на свему што је урадио за нову генерацију тренера широм Европе. Мора да остане близак кошарци јер је потребан њој и саветује нове тренере - казао је Сфаропулос, пре него што је Итудис додао да је много научио од Ивковића.

- Био сам његов велики фан. Душан је мој кошаркашки отац - закључио је Итудис.

Прочитајте још Ивковић добија признање "Легенда Евролиге"

Ивковић је током богате каријере водио многе клубове попут Партизана, Ариса, београдског Радничког, Шибенке, Олимпијакоса, московских ЦСКА и Динама, Ефеса и других, освојио је два пута Евролигу (1997. и 2012), Еврокуп (2006), европски Куп Радивоја Кораћа (1976) и Куп Сапорта (2000), уз 15 титула првака и купова држава у којима је радио.

И са нашим државним тимом освојио је прегршт медаља, злато на Светском првенству (1990), три злата на шампионату Европе (1989, 1991. и 1995), уз једно континентално (2009) и олимпијско (1998) сребро.