РАТ Евролиге и ФИБА ушао је у најкритичнију фазу. Претњу Светске куће кошарке преко своје "ћерке", ФИБА Европа, у виду дописа челницима 14 националних федерација да ће суспендовати њихове репрезентације са Евробаскета 2017, уколико клубови остану при ставу да играју Еврокуп, први човек Евролиге, Ђорди Бертомеу, назвао је бруталном.

- Ово је покушај "убиства" клубова. Није прави потез, него доказ фрустрације. Како ФИБА, која се позива на спортске резултате и успехе, може Шпанији и Литванији да каже да су избачени са Игара, а на терену су изборили учешће у Рију - изјавио је у разговору за италијанске медије први човек Евролиге Ђорди Бертомеу.

Према незваничним најавама, ФИБА је већ спремила "резервни положај" за квалификационе турнире, уколико кошаркашки савези Србије и Италије не успеју да "преведу" тимове у Лигу шампиона.

- Бауман, генерални секретар ФИБА, је наравно послао већ писмо Немачкој и Финској са жељом да се распита могу ли да презуму организацију турнира. Организовати тај турнир за четири дана? Какав би имали онда кредибилитет? Да сам ја Ђани Петручи (председник КС Италије), рекао бих да је турнир у Торину недодирљив, пројекат је презентован, уговор потписан. Ако ми одузмеш, идемо на суд.

Кошаркашки савез Италије као члан ФИБА мора да поштује правила светске организације. Али...

- Нико није изнад правила, па ни ФИБА. Ако греше, онда ће их суд натерати да схвате. Није на мени да говорим шта би КС Италије требало да уради, жао ми је што су национални савези испали невине жртве у сукобу у којем не учествују.

Бертомеу је додао да је Евролига два пута писмено предлагала заједнички састанак са ФИБА, али није било одговора друге стране. Нема дилему ко ће на крају победити:

- Убеђен сам да ће терен рећи да смо ми у праву. Ко ће победити у сукобу Евролига - ФИБА? Ми, наравно!

ЗАСЕДАЊЕ У ЛОНДОНУ

ПРЕДСТАВНИЦИ клубова учесника ће на састанку Евролиге 29. априла у Лондону разговарати о дешавањима поводом најава ФИБА да ће суспендовати поједине федерације. Тада би требало да свих 11 клубова који имају десетогодишњи уговор заузму заједнички став у одговору према ФИБА, чије понашање није у складу са законодавством ЕУ, пишу поједини руски медији.