ОСВАЈАЊЕМ титуле која не значи ништа и значи све, Црвена звезда завршила је најуспешнију сезону у клупској историји. Шеснаести пехар државног првака, који је последњи пут стављен у калемегданске витрине давне 1998, само наизглед нема никакву употребну вредност. Означио је крај 13-годишње владавине Партизана и протерао духове који су прогонили генерације и генерације црвено-белих.

Тренеру Дејану Радоњићу, који је у ове две и по године "смењен" бар толико пута колико је његов тим одиграо утакмица у сезони из снова (80), председник клуба Небојша Човић понудио је продужење уговора пре него што је Звезда свргла највећег ривала са српског трона. Тада се није изјаснио, али је сасвим изгледно да ће црногорски стручњак и даље са клупе предводити црвено-беле.

- Амбициозан сам и сигурно ће моје амбиције бити велике, без обзира на то шта ће да се деси. Прошао сам специфичан период и најбоље знам колико је велико ово што смо урадили - рекао је Радоњић после треће победе над Партизан, алудирајући на бројне силе, видљиве и невидљиве, са којима се борио током боравка на клупи црвено-белих.

Мало је оних који знају да се рвао са неповерењем људи унутар клуба, са демонима прошлости од којих су његови претходници звучнијих имена губили мечеве, да је екипа у једном тренутку због кашњења плата била на ивици штрајка и да је, што је за њега и најмање битно, до пре неколико дана на његов рачун легла само једна зарада. Због тога је трипла круна (Куп Кораћа, АБА лига, Суперлига Србије), уз први улазак црвено-белих у друштво 16 најбољих тимова Евролиге, нешто заиста велико.

Играчи које је селектирао били су способни да издрже притисак под којим су пуцали њихови претходници. Неки су били у првом реду током трећег меча финала - Перо Антић и Марко Кешељ, у свечаној ложи седео је Немања Недовић.

- После победе против Партизана у полуфиналу Купа Кораћа, знао сам да ова екипа може да изнесе сав терет - открио је Радоњић тачку сезоне после које је избрисана дилема из његове и глава играча.

Заслуге, наравно, припадају и менаџменту клуба који се, за разлику од прошле сезоне, углавном уздржавао од јавне борбе изван терена и тиме помогао тиму да се изолује од спољних утицаја. Било је и грешака, посебно уочи неких важних евролигашких утакмица, када је потпиривана претерана естрадна навијачка еуфорија. Управу тек очекује најтежа утакмица - обезбеђивање финансијске конструкције за наредну сезону.

Већ до 20. јуна руководство мора да исплати рату заосталих дугова према бившим играчима (Рашко Катић, Марко Симоновић, Иван Раденовић, Тадија Драгићевић), како клуб не био блокиран одлуком ФИБА арбитражног трибунала (БАТ), што значи забрану довођења играча из иностранства. Новац од продаје претплатних улазница за идућу сезону већ се троши на плате играча, тако да је реално очекивати да ће Звезда имати скромнији буџет, аутоматски и јефтинији тим.

Извесно је да ће Радоњић и даље моћи да рачуна на репрезентативце Николу Калинића, Стефана Јовића, Луку Митровића и Немању Дангубића, на перспективног Марка Тејића, док су уговори истекли америчком дуету Маркус Вилијамс - Чарлс Џенкинс. Извесно је да ће клуб напустити члан идеалне петорке Евролиге Бобан Марјановић, а неизвесно да ли ће остати Јака Блажич и Маик Цирбес, иако имају уговор и за наредну сезону.

- После сваке сезоне, играч размотри све могућности - каже Цирбес, који не негира контакте са минхенским Бајерном. - Постоје и текстови који наводе да ми је на тетоважи бивша девојка. Не кажем да није било разговора, али мораћемо да сачекамо и видимо...

Разговори са играчима почели су у петак, баш када су помислили да ће напокон имати више времена да прославе триплу круну. Славље су заслужили као чланови генерације која је остварила оно што није ниједна у клупској историји...

ПРОЧИТАЈТЕ И ОВО:
* Ђоковић - понос Србије
* Фешта на Калемегдану, Радоњић с бакљом у руци дириговао навијањем
* Катаи регистрован за Звезду
* Главчићу петогодишњи уговор с Партизаном
* Ђилас: Србији не прети казна, ФИБА цени труд клубова и савеза са простора бивше Југославије
* “Орлићи” на корак до остварења сна: Хероји верују да су чуда могућа
* Станковић се вратио у Интер
* Џенкинс и Вилијамс: Не знамо да ли остајемо
* Михајловићев други напад на Максимовића
* КЛС: Звезди честитке и казна од 180.000 динара