Све што је Душан Кецман урадио у својој каријери од 1995. године до вечерас било је без грешке! Велики кошаркашки ас одлучио се за храбар потез, желећи да крај професионалног играња обележи опроштајним хуманитарним мечом. Дворана Пионир је пола сата пре утакмице која ће се дуго памтити била препуна. Преко 6.000 људи дошло је да види велике асове домаће кошарке који су некада били Кецманови саиграчи и са њим делили најлепше моменте на паркету.

У хуманитарној акцији под називом "Као тим побеђујемо" Душан Кесман је одлучио да цео приход са ове утакмице буде уплаћен вртићу "Дечија радост" у Свилајнцу који је потпуно уништен у последњим поплавама које су задесиле Србију.

ЕЛИТА КРАЈ ТЕРЕНА Кошаркашки и естрадни свет у малом пратио је спектакл из првог реда дворане Пионир. Трио легенди српске кошарке Душан Ивковић, Владе Дивац и Зоран Славнић бодрили су од првог до последњег потеза играче на терену. Уз њих је била и златна српска олимпијка Милица Мандић, осведочени љубитељ домаће кошарке.
- Велики играчи заслужују овакве велике догађаје. Свака част Душану Кецману за потез, а публика је доказала колико цени велике људе и играче - рекао је Дивац.

И као што рекосмо на почетку, све што је Кецман урадио у каријери заиста је било без грешке. Његов тим, симболично назван "006" (због оних чувених 0,06 секунди и тројке преко целог терена против Цибоне) савладао је у егзибиционој игри ривале са друге стране терена који су носили назив "007" - 108:89. Превише симболике и у чињеници да је Кецман на овом мечу погодио тачно седам тројки, а једна од њих била је права мала копија онога што је урадио у Загребу пре четири године, пошто је и синоћ са преко пола терена, уз звук сирене, ставио тачку на прво полувреме. Овације којима је поздрављен овај потез и оно што је уследило до краја меча уз вишеминутно скандирање: "Душане, хвала ти", остају слика која ће се памтити као и у сличним приликама када је Сађа Ђорђевић, на пример, на истом месту правио свој опроштајни, хуманитарни меч.

- Ово је велики дан за мене, моју породицу и све моје пријатеље. Данима пре ове утакмице нисам спавао јер сам желео да сваки детаљ остане у сећању публици која је напунила трибине и мени који сам овим потезом заиста ставио тачку на каријеру због које сам срећан. Посебна захвалност иде људима који су помогли обнову вртића "Дечија радост" у Свилајнцу. Ово важно место за нашу децу ће поново бити пуно радости. Вечерас смо заиста као један велики тим заједно победили - рекао је Душан Кецман који није дозволио да га савладају емоције док је напуштао паркет Пионира држећи у наручју своје синове Андреја и Вука.

За тим "006" играли су: Ћакић, Мекејлеб, Римац, Кецман, Трипковић, Рашић, Лучић, Величковић, Богдан Богдановић, Милојевић, Пековић, Синђелић, Петровић, Савановић и Божић. Са клупе су их водили Душко Вујошевић и Марина Маљковић.

А за тим "007" наступили су: Тепић, Луковски, Јарамаз, Берић, Кешељ, Милосављевић, Лука Бодановић, Ашкрабић, Лончар, Авдаловић, Гуровић, Чабаркапа, Вранеш, Радмановић. Овај тим водили су тренери Мирослав Николић и Наташа Ковачевић.

ОДБРОЈАВАЊЕ
СПОРТСКИ и сценски спектакл на опроштају Душана Кецмана трајао је у дворани Пионир пуна два сата. Све је почело малим документарним филмом у којем је на симболичан начин одбројано свих 19 година Кецманове каријере, сви трофеји и велике победе. У музичком делу програма наступили су бубњари музичке школе "Станковић", а химну Србије на труби је одсвирао некадашњи победник Гуче Дејан Петровић.

КЛИНЦИ НА ТЕРЕНУ
ПОСЛЕДЊА два минута кошаркашког спектакла у препуном Пиониру Душан Кецман је одиграо са најталентованијим кошаркашима узраста до 10 година које је изабрао у основним школама широм Србије. Тако је на симболичан начин стављена тачка на овај меч, али и најављена светла будућност домаће "краљице игара".

ВУЈОШЕВИЋ У САКОУ
ДУШКО Вујошевић тренер екипе у којој је синоћ наступио Душан Кецман дошао је "скоцкан" у светло сиво одело и белу кошуљу. Занимљиво сако није скидао током целог меча, док је његов колега на другој клупи Мирослав Николић одлучио да се "расхлади" већ у полувремену.