Најбољи тим АБА лиге: Нелсон, Богдановић, Шарић, Ловерњ и Марјановић

Новости онлине

21. 04. 2014. у 10:35

Идеалну петорку Јадрана, према гласовима навијача и тренера, чине два играча из Црвене звезде, двојац Партизана Богдан Богдановић и Жофри Ловерњ, и члан Цибоне

ТРИ од четири учесника надолазећег фајнал-фора АБА лиге у „Комбанк арени“ (24-27. април) дала су најбољу регионалну петорку ове сезоне: по два Црвена звезда (Демаркус Нелсон, Бобан Маркановић) и Партизан (Богдан Богдановић, Жофри Ловерњ), међу београдске вечите ривале ушуњао се један играч Цибоне (Дарио Шарић), док је Цедевита остала без представника у идеалној постави јадранског каравана.

Избор најбољих у сезони представљао је комбинацију гласова навијача и тренера, који су у одабиру по позицијама учествовали равноправно - са по 50 одсто. Готово занемаривих одступања у мишљењу било је у гласању за плејмејкера, бека и крило, док су нешто веће разлике регистроване код избора за крилног центра и центра.


Нико се није изненадио када су резултати гласања за првог плејмејкера АБА лиге на врх избацили главног Звездиног покретача Демаркуса Нелсона, који је у просеку бележио 9,7 поена, 3,3 асистенције, 3,1 скок и 1,5 украдених лопти. Статистички учинак не може адекватно да измери значај некадашњег капитена Дјука на игру црвено-белих, који су суверено освојили „број 1“ у регуларном делу јадранске сезоне.


Никакве дилеме није било у избору за најбољег бека шутера, иако је ас Партизана Богдан Богдановић велики део времена принудно провео на месту организатора игре. Ни то није утицало на његов фантастични шутерски потенцијал, који у бројкама износи 15 поена по мечу, уз 4,1 скок, 3,9 асистенција и 1,3 украдене лопте. Са 40 одсто гласова навијача и 43,8 тренера, за собом је оставио Нелсона и још једног Звездиног Американца Чарлса Џенкинса.


Сасвим заслужено, међу најбоље се угурао 20-годишњи крилни играч Цибоне Дарио Шарић, МВП регуларног дела сезоне с просечним учинком од 16,3 поена, 9,5 скокова, 3 асистенције и 1,4 украдене лопте. У леђа једном од највећих талената с простора бивше Југославије гледали су Партизанов Американац Теренс Кинси и Звездин капитен Марко Симоновић, други и трећи у избору за најбољу „тројку“ АБА лиге.


Француски репрезентативац Жофри Ловерњ, први страни капитен у историји црно-белих, остварио је просек од 10,8 поена, 7,3 скока и 1,3 асистенције. У избору за најбољег крилног центра победио је Звездиног дива Бобана Марјановића, кога су многи видели и као „четворку“, и одличног Јусуфа Нуркића из Цедевите, с којим ће имати директан дуел у полуфиналној утакмици фајнал-фора АБА лиге.


Марјановић се није попео до самог врха на позицији „четири“, али јесте у гласању за најбољег класичног центра лиге. Иако је на Јадрану играо мање од 19 минута по мечу, уписао је одличне статистичке бројке: 9,7 поена, 7,3 скока и 1,3 блокаде. Очекује се да Боби буде доминантна сила и у Звездином полуфиналном окршају са Цибоном на отварању финалног турнира у „Арени“.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације