Монтевидео 90 година: Идемо на Мундијал (7)

Владимир Станковић

петак, 10. 07. 2020. у 08:11

Монтевидео 90 година: Идемо на Мундијал (7)

Благоје Моша Марјановић и Александар Тирнанић Фото Приватна архива

На састанку ЈНС 26. маја 1930, донета историјска одлука да се учествује на СП

У СРЕДУ увече, 26. маја 1930, на састанку ЈНС донета је историјска одлука - Југославија ће путовати у Уругвај и учествовати на првом Светском првенству. Новине су обавештене тек сутрадан, тако да се вест појавила у издањима од 28. маја. У новинама је речено да ће коначан састав тима бити одређен на наредној седници, водиће се рачуна да клубови који дају репрезентативце буду што мање оштећени, јер је у земљи у време Мундијала требало да се игра државно првенство.

У "Времену" објављују "вероватни састав": Михелчић (Грађански), Ивковић (Соко), Белеслин (САНД), Арсенијевић (БСК), Премрл (Конкордија), Ђокић (Југославија), Марјановић (БСК), Хитрец (ХАШК), Лубурић (Југославија), Боначић (Хајдук), М. Бабић (ХАШК). У обзир још долазе Дешковић (Хајдук), Јакшић и Хрњачек (Соко) и играчи који су у Француској: Бек, Секулић, Колнаго, Стефановић и Митровић. Пошло би 18 играча и два делегата, др Андрејевић и савезни капитен Бошко Симоновић.

Састав тима и списак путника били су главна тема фудбалских разговора, а изјава Бошка Симоновића једном сарајевском листу још више је распирила дискусију:

- Ако ЈНС реши да се могу позвати и наши играчи у Француској, у првом реду бих позвао Ивицу Бека, у обзир би из Француске још дошли Стефановић и Секулић. Ако би се сви одазвали, најбољи тим био би овај: Михелчић, Ивковић, Белеслин, Арсенијевић, Премрл (Стефановић), Ђокић, Б. Марјановић, Бек, Хитрец (Шимшир), Боначић и Бабић.

На питање шта ће бити ако Хрвати не пусте играче на пут у Монтевидео, Симоновић је самоуверено одговарао да "не треба паничити, јер ће тим бити добар и ако у њему буду само београдски фудбалери".

На седници ЈНС 3. јуна одређен је "дефинитиван списак" за Монтевидео. Најдаље до 7. јуна учешће је требало да потврди ових 17 играча: Михелчић (Грађански), Премрл и Шимшир (Конкордија), Хитрец и Мика Бабић (ХАШК), Јакшић, Ивковић и Хрњачек (Соко), Спасојевић и Ђокић (Југославија), Арсенијевић и Б. Марјановић (БСК), Белеслин (САНД), Дешковић и Боначић (Хајдук), Љ. Стефановић и Иван Бек (Сет Француска).

Позвано је 17 играча, пет из Загреба, седам из Београда, по два из Сплита и Сета, један из Суботице. Полази се 17. јуна из Београда, 20. јуна из Марсеља бродом "Флорида". Повратак је планиран за 24. август.

Седмог јуна стигла је вест да сви играчи из Загреба, осим Ице Хитреца, неће путовати у Монтевидео. Званично образложење било је "приватне обавезе и немогућност одсуствовања са посла", у шта, наравно, нико није поверовао. Постајало је извесно да ће у Монтевидо путовати "српска репрезентација" и то зато што су Срби били бојкотовани, а не зато што су тако хтели. А уверење да наша екипа, упркос евидентном хендикепу, уопште неће бити лоша поткрепљено је 9. и 10. јуна на дводневном турниру, на коме је уз БСК и Југославију играо и чувени мађарски тим Ујпешт Дожа из Будимпеште. У првој утакмици Ујпешт је после велике борбе победио Југославију са 3:2. Дан касније, БСК је на свом игралишту после сензационалне игре, потукао Ујпешт са 5:3! Голове су дали Моша Марјановић (2), Љ. Ђорђевић(2) и Вујадиновић.

- Можемо мирно у Монтевидео, имаћемо одличан тим - самоуверено је рекао савезни капитен Бошко Симоновић, док је са најужим руководством ЈНС посматрао егзибицију "плавих"... n

(Наставиће се)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације