Монтевидео 90 година: Бугари остали у чуду (6)

Владимир Станковић

09. 07. 2020. у 08:11

Монтевидео 90 година: Бугари остали у чуду (6)

БРАВУРЕ Милован Јакшић Фото Приватна архива

Југославија савладала комшије пред 8.000 навијачана са чак 6:1
УТАКМИЦА са Бугарском, 13. априла 1930, оцењена је као "изузетно важна", јер би евентуални лош резултат дао повод критичарима за напад на нову управу ЈНС и све што она ради.

Очекивања су била велика и међу љубитељима фудбала, тако да су ка новом игралишту БСК, изграђеном на Топчидерском брду 1929, од раног поподнева хрлиле масе навијача. Ишло се пешице, трамвајима и понеким, још ретким аутомобилом. Почетак је био заказан за 16.00, а на трибинама је било 8.000 гледалаца. А новајлије у тиму су били голман Милован Јакшић и млади халф Момчило Ђокић.

Југославија је повела већ у 2. минуту снажним шутем Вујадиновића са неких 15 метара. У 22. минуту било је 2:0, Моша Марјановић је мајсторски из слободног ударца савладао Спирова. На стадиону је владало право одушевљење, шешири су полетели у ваздух, дланови су бридели од аплауза, грла већ промукла од поклика подршке мајсторима у плавим дресовима. Публика се мало смирила када је у 35. минуту Пешев прешао Ивковића и савладао дебитанта на нашем голу Милована Јакшића. То је био резултат полувремена, уз опште задовољство игром југословенског тима.

Расположење се још више поправило у 57. минуту, када је Александар Тирнанић са 15 метара буквално пробио мрежу бугарског гола! На 4:1 повисио је Моша Марјановић главом у 70. минуту, а Бугаре су дотукли Вујадиновић у 81. минуту атрактивним шутом преко главе, и Хрњачек минут пред крај после шута Марјановића из слободног ударца са 30 метара. Голман је кратко одбио лопту, Хрњачек је притрчао и послао је у мрежу, на опште одушевљење гледалаца - 6:1 за Југославију!

Савезни капитен Бошко Симоновић блистао је од задовољства, али је у изјави за новине остао строг према играчима:

- Игром нисам најзадовољнији, јер појединци, као Ивковић и Лончаревић, нису дали оно што је требало да дају. Њихова игра у првом полувремену била је слаба. У другом полувремену су се мало поправили, те је ишло много боље, јер је и цео тим играо сталоженије. Потпуно сам задовољан игром Марјановића и Тирнанића, који су углавном били носиоци свих навала. Млади Ђокић, иако му је ово прва игра у државном тиму, исто тако ме је потпуно задовољио и надам се да ћемо с временом у њему имати сталног репрезентативца. Остали играчи трудили су се, играли са вољом и извршили своју дужност. Резултат игре је мало велики, али нашој расположеној десној страни ни бољи противник не би био у стању да пружи отпор. Резултат је тако висок, јер навала зна да искористи и најмање повољне ситуације. Бугари су показали слабију игру него што сам очекивао. Играју брзо, старт им је оштар, пожртвовани су, добро пуцају и добро играју главом. Технички и тактички још заостају за нама. Судија г. Биро водио је утакмицу врло добро и лепо.

У сенци велике победе југословенске, иако де факто српске репрезентације над Бугарском остала су два друга важна фудбалска догађаја те недеље:

У Београду је одржана Изборна скупштина Збора ногометних судија, за председника је изабран инжењер г. Брана Вељковић.

У Новом Саду, у посебној сали кафане "Елита", основан је Новосадски лоптачки подсавез. За председника је изабран адвокат Коста Хаџи...

ЈУГОСЛАВИЈА - БУГАРСКА 6:1 (2:1)
ЈУГОСЛАВИЈА: Јакшић (1) - Ивковић (21), Белеслин (7) - Арсенијевић (15), Лончаревић (2), Ђокић (1) - Тирнанић (3), Б. Марјановић (14), Лубурић (5), Вујадиновић (3), Хрњачек (4).
БУГАРСКА: Спиров - Николсов, Калканџијев - Ефремов, Рафајлов, Лозанов 1 (од 46. мин. Димитров) - Стајков, Проданов, Лозанов 2, Пешев, Панчев.

 (Наставиће се)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације