Монтевидео 90 година: Бродом за Монтевидео...(5)

Владимир Станковић

среда, 08. 07. 2020. у 08:14

Монтевидео 90 година: Бродом за Монтевидео...(5)

Микица Арсенијевић Фото Приватна архива

Неслагање са Уругвајем у вези са условима путовања и висином дневница за фудбалере угрозило одлазак на Мундијал

НОВИ меч репрезентације био је заказан за 4. мај против Румуније у Београду. Играло се за пехар краља Александра. На списку савезног капитена Бошка Симоновића били су: Михелчић, Ивковић, Белеслин, Арсенијевић, Премрл, Ђокић, Тирнанић, Б. Марјановић, Лубурић, Боначић, Крагић. Резерве: Чулић и Дешковић. Мимо очекивања, из Загреба је стигла сагланост за наступ голмана Михалчића и центархалфа Премрла.

Утакмица је окупила чак 10.000 гледалаца, а тимови су истрчали у најављеним саставима, са дебитантом Крагићем на левом крилу. Победила је Југославија са 2:1, а краљев изасланик, пуковник Чедомир Петровић, пехар у трајно власништво предао је капитену Југославије Милутину Ивковићу.

У Београду је 10. маја игран велики дерби БСК - Југославија, одлучујући за титулу првака Београда. БСК је у великом стилу победио са 4:0, головима Вујадиновића, Најдановића (2) и Моше Марјановића. "Политика" је, уз извештај, први пут објавила статистику утакмице. У корнерима је било 6:5 за Југославију, БСК је направио 15 прекршаја, а Југославија само шест, БСК је извео 21 аут, а Југославија 15, играња руком било је по два пута са обе стране, играчи БСК били су три пута "у офсајту", а противнички ниједном...

Доктор Михајло Андрејевић се тих дана у Будимпешти састао са уругвајским амбасадором Енрикеом Буером и договорио се о свим детаљима поводом учешћа Југославије на првом Мундијалу у Монтевидеу. Све што је ЈНС тражио било је прихваћено: плаћен пут првом класом за 20 особа и дневнице од два долара по играчу. Иако је добио усмена уверавања да су услови прихваћени, опрезни др Андрејевић затражио је и добио "све написмено". Међутим, 19. маја у Београд је стигло писмо Буера у коме је обавештавао да се не могу прихватити услови о првој класи на броду и два долара дневно по играчу. Он прецизира следеће услове:

1. Прва класа (Вагонли) на возу Београд - Ђенова.

2. Друга класа луксузног прекоокеанског брода "Конте Верде" или прва класа обичног прекоокеанског брода.

3. Пола долара дневно по особи, стан и храна од поласка из Београда, за време пута и током боравка у Уругвају. Све за 20 особа.

На хитно сазваном састанку управа ЈНС расправљала је о новој ситуацији и закључила да би под тим условима одлазак био "кнап", односно да би Савез, уместо очекиване зараде, можда чак био у дефициту. Одлучено је да се остане при ранијим условима, о чему је др Андрејевић одмах обавестио Буера.

Уругвајци су сматрали да би више од пола долара дневно накнаде изгубљене зараде било у супротности са аматерским прописима и да се то не може дозволити. ЈНС је, са своје стране, сматрао да се прописи не би кршили, јер би новац био употребљен за исплату многобројних узгредних трошкова.

У тражењу решења, први пут је поменута идеја о одигравању неких пријатељских утакмица у околним државама, с којих би приход попунио касу Савеза.

(Наставиће се)

ЈУГОСЛАВИЈА - РУМУНИЈА 2:1 (2:0)

СТРЕЛЦИ: Премрл у 10. и Боначић у 33. минуту, Десу у 57. минуту.

ЈУГОСЛАВИЈА: Михелчић (Грађански - 14), Ивковић (Соко - 22), Белеслин (САНД - 8), Арсенијевић (БСК - 16), Премрл (Конкордија - 16), Ђокић (Југославија - 2), Тирнанић (БСК - 4), Б. Марјановић (БСК - 15), Лубурић (Југославија - 6), А. Боначић (Хајдук - 7), Крагић (Хајдук - 1).

РУМУНИЈА: Ланошнеану, Виргер, Штајнер, Рафински, Фогл, Станчу, Думитреску, Десу, Сепи, Чолак, Барбу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације