Монтевидео 90 година: ФИФА и комшије признале ЈНС (4)

Владимир Станковић

уторак, 07. 07. 2020. у 08:11

Монтевидео 90 година: ФИФА и комшије признале ЈНС (4)

Бошко Симоновић и Ивица Бек фото: Приватна архива

Пренос седишта Савеза у Београд и избор нове управе били знак да фудбал иде ка консолидацији
НА Скупштини у Загребу изабрано је ново руководство Савеза на челу са председником Јанком Шафариком, а нови Управни одбор именовао је инж. Бошка Симоновића за селектора.

Прва међудржавна утакмица по пресељењу ЈНС у Београд требало је да се игра за Балкански куп 13. априла, а противник је била Бугарска. Бугари су се нашли у чуду, јер су из Краљевине Југославије добили два телеграма, један из Загреба, други из Београда, са обавештењем да истог дана играју у два различита града! Бивша управа из Загреба "наставила је нормалан рад", углавном по кафанама, јер им је улазак у бивше просторије био забрањен, тако да је бивши савезни капитен др Анте Пандаковић "саставио тим" за меч са Бугарима, позвавши и играче из београдских клубова.

Занимљиво је да је вест о првој дипломатској победи нове управе ЈНС стигла из - Загреба. Бечки дописник загребачких "Новости" замолио је славног Хуга Мајлса, селектора Аустрије и несумњиво највећег фудбалског ауторитета у Европи тог времена, за коментар збивања у Југославији. Новинар је исти текст доставио и "Политици", која је објавила изјаву Мајлса:

- Пренос седишта ЈН Савеза у Београд и избор нове управе примљен је у Аустрији као знак да прилике у југословенском ногомету иду ка консолидацији. Што се тиче признавања ових промена у вођству југословенског фудбала код ФИФА, могу вам одмах рећи да ће ФИФА без даљег признати управу која је легализована код власти, јер се међународни савез неће и не може упуштати у унутрашње ствари једне државе или савеза.

Изјава је у Београду дочекана са одушевљењем, а када је 7. априла генерални секретар ФИФА Хиршман послао допис из Амстердама, у коме је потврдио да је ФИФА обавештена о промени седишта Савеза и новој управи, било је јасно да су ствари кренуле добрим током. Убрзо су у седиште ЈНС у Улици кнеза Милоша бр. 3 стигла признања од стране аустријског, грчког, бугарског и румунског савеза. Већ сасвим стабилизована, нова управа ЈНС донела је одлуку о заоштравању односа са Загребом. Суспендован је Збор ногометних судаца, јер се није повиновао одлуци о пресељењу седишта Збора у Београд.

Упркос крајње затегнутим односима са Загребом, управа СК Југославије позвала је сплитски Хајдук да за Васкрс гостује у Београду, што су Сплићани прихватили. Вест је посебно обрадовала савезног капитена Бошка Симоновића, који је за пут у Монтевидео, о чему је била донета "начелна сагласност, ако би финансијске и остале околности то дозвољавале", рачунао на неколико играча Хајдука.

Такође, Симоновић је са задовољством примио информацију о одличној игри Ивице Бека за Сет у полуфиналу француског купа. Сет је победио Олимпик из Марсеља са 3:0, а Бек је дао један и наместио преостала два гола. Такође, у тиму Сета добро је играо центархалф Љубиша Стефановић, док је за Олимпик наступио Феранте Колнаго, бивши фудбалер БСК. Симоновић као да је предосећао да би у Монтевидео могло да се иде без Хрвата и зато је пажљиво пратио игре првих српских фудбалских легионара.

ХРВАТИ НИСУ КАЖЊЕНИ ЗБОГ БОЈКОТА
ИЗ Загреба је 5. априла стигла вест која никога није изненадила и која се могла очекивати, али која је, ипак, забринула фудбалске раднике главног града: "Хрватски играчи неће играти против Бугарске."

Управа ЈНС одлучила да због "изузетне ситуације" пређе преко тога, тако да ни клубови, ни играчи неће бити кажњени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације