Занимљивости из историје фудбала: Жути картон измислила - жена

Владимир Станковић

недеља, 05. 07. 2020. у 08:10

Занимљивости из историје фудбала: Жути картон измислила - жена

Францускиња Стефани Фрапар, први женски арбитар у УЕФА финалима, судила је у мечу Суперкупа Европе Ливерпул - Челси 15. августа 2019. у Истанбулу Фото ЕПА

Идејни творац је енглески арбитар Кен Астон, али је конкретно решење дала његова супруга Хилда. Први "жутаћ" показао немачки судија Курт Ченчер на СП 1970. у мечу Мексико - СССР (0:0) - нејасно коме

СВАКИ пут када се фудбалски судија ухвати за џеп да би извадио жути или црвени картон, неко се, вероватно, запита коме је пала на памет идеја о картонима. Ово је прича о томе...

Нема спора да је први жути картон показан на Светском првенству 1970. у мечу Мексико - СССР (0:0), одиграном 31. маја 1970. у Сјудад Мексику пред 107.160 гледалаца, али нема сагласности коме је судија Курт Ченчер из Западне Немачке показао први жути картон. Помињу се имена тројице совјетских играча: Нодије, Астијанија и Бишевица. На сајту ФИФА, што би требало узети као званични податак, пише да су чак тројица играча опоменута већ у 1. минуту: Гивили Нодија (СССР), Густаво Пена (Мексико) и Генадиј Логофет (СССР). Наведени су тим редом, из чега се може закључити да је први "пожутео" Нодија. Мало је чудно да се тројица играча опомену у 1. минуту, али тако пише. Касније су опоменути Кахи Астијани (30) и Евгениј Ловчев (34).

С обзиром на то да су све утакмице директно преношене на ТВ, и то први пут у колору, вероватно постоји начин да се са стопостотном тачношћу утврди ко је добио први жути картон. А, коме је то сада важно...

ЧИЛЕАНАЦ Карлос Касели је први "поцрвенео", на СП у Немачкој 1974. у дуелу Чиле - СР Немачка (0:1) у Берлину. Турски судија Бабакан прво му је показао жути картон, па га је искључио у 67. минуту. У Мексику, четири године раније, није било искључења, али ово и није прича о првом "жутаћу" него како је он настао.

Осам година пре него што је ФИФА увела жути и црвени картон, на Мундијалу у Чилеу 1962. у утакмици Чиле - Италија (2:0) било је свега осим фудбала. Мотив је био један текст у италијанским новинама, објављен месец пре Мундијала, који је толико наљутио чилеанску јавност да су фудбалери "добили задатак" да надмене Италијане "науче памети". Утакмицу је водио енглески арбитар Кен Астон. Искључио је двојицу Италијана, Феринија у 8. и Давида у 44. минуту, али је изгубио контролу. Утакмица је ушла у историју као "Битка у Сантјагу".

Четири године касније на Мундијалу у Енглеској, Кен Астон је био функционер ФИФА, задужен за судије. У четвртфиналном мечу мечу Енглеска - Аргентина (1:0), играном 23. јула 1966. на "Вемблију", видео је малу репризу дуела који је он водио четири године раније у Чилеу. Судија Рудолф Крајтлајн из СР Немачке искључио је Аргентинца Ратина уз тврдњу да га је претходно опоменуо, што је Аргентинац негирао. Прича каже да су Астона дан касније звала браћа Џеки и Боби Чарлтон питајући да ли су они били опоменути у поменутој утакмици, јер то нису констатовали. У то време судије су записивале опоменуте играче, што није увек било видљиво.

ОВАКВЕ недоумице подстакле су Астона да почне да размишља о јасној форми показивања опомене играчу који је заслужи. Кажу да му је основна идеја синула док је стајао на семафору да пређе улицу. Црвено, жуто, зелено... Може ли неки фудбалски семафор да се "инсталира" на терену? Дошао је кући и објаснио жени шта му је пало на памет. Госпођа Хилда није у први мах разумела о чему се ради, али је убрзо отишла у кухињу одакле се вратила са два картона у рукама. Један је био жути, други црвени... Просто, само је требало сетити се.

Астон је покренуо иницијативу за увођење жутих и црвених картона, али идеја је заживела тек пред Мундијал 1970. Од тада су део фудбалске историје, чак толико да су - као у Русији 2018. - картони утицали, по критеријумима фер-плеја, на пласман појединих репрезентација.

Кен Астон је умро 2001. Остали су - картони.

ШПАНЦИ

Занимљиво је да су у Шпанији у периоду 1970-1976. постојали "бели картони". Заправо, "бели" су били жути, али с обзиром на то да је телевизија била црно-бела постојала је опасност да се жути картони мешају са црвенима. Да би гледаоцима било јасно шта судија показује, картони су били бели и тамни. Жути су стигли од сезоне 1976/77.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације