ФИФА најављује новитет за СП 2022. године: Помоћне судије одлазе у историју

В. Н.

петак, 03. 07. 2020. у 19:07

ФИФА најављује новитет за СП 2022. године: Помоћне судије одлазе у историју

Илустрација фото: ЕПА

Због све више спорних ситуација приликом досуђивања офсајда, улогу помоћних судија требало би да преузму роботи, који би "извлачили" линије у равни са последњим играчем одбране
ЗА Светско првенство у Катару 2022. године, ФИФА најављује револуционарну промену.

Због све више спорних ситуација приликом досуђивања офсајда, улогу помоћних судија требало би да преузму роботи, који би се кретали поред терена, и "извлачили" линије у равни са последњим играчем одбране.

- Идеја је да се убрзава прегледавање снимка и одлучивање да ли је реч о офсајду или не - рекао је Јоханес Холцмилер, директор ФИФА за технологију. - Уз помоћ робота, и брже и прецизније би се одредио моменат упућивања лопте него што се то ради гледањем снимка са ТВ камера.

Овај новитет, који је био тестиран на прошлогодишњем клупском првенству света, и даље ће бити усавршаван.

- Засад програм још не може да препозна варијанту када је реч о пасивном офсајду, конкретно када играч у нападу заклања простор голману. Зато ће то и даље бити у надлежности ВАР собе. А за класичан офсајд, узимаће у обзир и дужину стопала играча који су у линији - рекао је Холцмилер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Neko iz publike

03.07.2020. 22:23

Ukinuti ofsajd, za prekrsaj na svojoj polovini terena penal i za prekrsaj u sesnaesterci dva kaznena udarca dok se ne postignu golovi .

Sve dolazi s vrha piramide

03.07.2020. 22:34

Satanisti ubrzavaju rat protiv ljudskih bica. Samo sto je to prosecnom coveku tesko objasniti sve kad bi i hteo da slusa, bas kao sto je i svinji tesko objasnit da je farmer koji joj svaki dan nosi hranu - ne misli dobro.

Robot

03.07.2020. 22:56

Hahha,sledeca faza,roboti igraju fudbal,ljudi gledaju :DSmesno koliko se upropastava sport jer je pre svega najbitniji biznis i novac pa tek onda lepota sporta....

TADIJA ZEMUN

04.07.2020. 10:03

najzad se neko setio u 21-om veku da koristi savremene tehnologije,fudbal ce biti mnogo pravedniji,a montiranja(namestanja) utakmica ce se smanjiti,jos da ukinu glavnim sudijama,slobodno sudijsko uverenje,vec da sude po pravilima(npr. utakmica SRBIJA-svajcarska na svetskom u RUSIJI),greske ce se smanjiti na minimum ili ih uopste nece biti