Коментатори фудбалских утакмица имају расне предрасуде

Тањуг

среда, 01. 07. 2020. у 11:34

Коментатори фудбалских утакмица имају расне предрасуде

Илустрација фото: Депосито

Анализирано је више од 2.000 изјава ТВ коментатора на 80 утакмица енглеске шпанске, италијанске и француске лиге

Студија данске истраживачке организације "Ран Рипит", која је спорведена у сарадњи са енглеским Удружењем професионалних фудбалера (ПФА), показуједа постоје очигледне предрасуде у начину на који се фудбалски ТВ коментатори односе према играчима различитих боја коже.


Анализирано је више од 2.000 изјава ТВ коментатора на 80 утакмица енглеске Премијер лиге, шпанске Ла Лиге, италијанске Серије А и француске Лиге 1.


Студијом су обухваћене и анализиране изјаве коментатора који говоре на енглеском језику и који раде за медије из Велике Британије, САД и Канаде, а коментарисали су 643 играча разних тонова коже.


Према „Гардијану“, анализирани су Скy спортс, БТ спорт, Фри спортс, БЕИН спортс, ТСН, НБЦСН и ЕСПН.


Резултати откривају предрасуде коментатора који су играче са светлијим тоновима кожепохвалили као интелигентније, квалитетније и бољих радних навика од играча с тамнијим тоновима коже, док се тамнопути играчи своде на своје физичке и атлетске способности.


Студија је открила да су разлике у изјавама "најистакнутије када коментатори расправљају о физичким карактеристикама или атлетским способностима - брзини и снази".


Када су коментарисали интелигенцију, 62,6 одсто похвала било је усмерено на играче са светлијом кожом, док је 63,3 одсто критика упућено играчима са тамном.


Када се говори о радној етици, 60,4 досто похвалних коментарима било је упућено на рачун играча са светлијом кожом, док су коментатори када се говорило о моћи 6,6 пута чешће говорили о тамнопутим играчима.


- Да бисмо решили стварни утицај структуралног расизма, морамо признати и решавати расне предрасуде. Ова студија показује очиту пристраност у начину на који описујемо атрибуте фудбалера на темељу њихове боје коже. Коментатори помажу у обликовању перцепције сваког играча, продубљујући све расне предрасуде које гледалац већ има. Важноје да се размотри колико могу бити далекосежне те перцепције и на који начин утичу на фудбалере чак и кад заврше играчку каријеру - рекао је извршни директор службе за једнакост ПФА Џејсон Ли.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације