Миленце, умрећу ти: Петко наслутио смрт

Н. ИЉУКИЋ

понедељак, 29. 06. 2020. у 21:10

Миленце, умрећу ти: Петко наслутио смрт

Божидар Миленковић и Илија Петковић

Директор ОФК Београда Божидар Миленковић, за "Новости", о смрти дугогодишњег пријатеља Илије Петковића

СМРТ Илије Петковића, легендарног фудбалера ОФК Београда и председника ФС Београда, оставила је скоро без речи све његове искрене пријатеље и поштоваоце. Директор ОФК Београда Божидар Миленковић данас је изузетно емотивно причао о свом пријатељу са којим је од 1976. године делио добро и зло.

- Отишао је последњи фудбалски романтичар. Колико је био добар и одан човек и пријатељ говори само један од милион детаља везаних за нашег Петка. Остао је привржен ОФК Београду до последњег дана живота. Чак и када је играо фудбал, када је могло да се очекује да ће са Карабурме у Партизан или Звезду, он је опет изабрао наш ОФК - говорио нам је јуче кроз сузе Миленковић.

Пријатељи до последњег дана Петковићевог живота били су пример најоданијег односа двојице некадашњих спортиста, а касније фудбалских функционера.

СИЛНО ЖЕЛЕО ТЕРЕН ЗА ОМЛАДИНЦЕ ПОСЛЕДЊЕ што је Илија Петковић покушао да уради и да помогне свом ОФК Београду била је иницијатива да се девастираном клубу у последњих десетак година изгради бар основна ствар. - Био је то предлог и практично Петков аманет да се за нашу омладинску школу изгради терен који би био и помоћни терен за првотимце. Последњи пут када смо причали, уверавао ме је да има подршку многих значајних људи у Србији за ту идеју - каже Миленковић.

- Петка сам последњи пут видео пре десетак дана, дан пре него што га је син Душан хитно одвезао у Ургентни центар. Дошао сам до лифта његове зграде, видело се да није добро. Изговорио ми је нешто страшно, што ћу памтити до краја живота. Само је кратко рекао: "Миленце, умрећу ти..." - присећа се Миленковић.

Илија Петковић је од последица пуцања чира на дванаестопалачном цреву и констатованог вируса корона преминуо у суботу поподне у Клиничко-болничком центру "Бежанијска коса" у 75. години.

- Петко је био од оних типова који је за руку одмах узимао неког себи блиског и водио га по лекарима, ако би тај неко имао кијавицу. Бринуо је о свима нама као да нам је брат или отац. Сада, када је мука притисла њега, као да није одреаговао како треба. Много ми је тешко да причам о свом пријатељу са којим сам у ствари имао братски однос све до последњег дана његовог живота - каже Миленковић.

Последњих година није могао да прође ниједан сусрет са Илијом Петковићем а да се не заподене прича о очајном стању у којем се нашао ОФК Београд. Клуб славне традиције који је, између осталих, прославио и популарни Петко, спао је на најниже гране и сада се такмичи у Српској лиги, у Групи Београд.

- Нажалост, последњих година од ОФК Београда су сви само узимали. Чак и оно што је наше највеће богатство, а то су клинци из наше омладинске школе. Дођу јеноставно у клуб и одведу нам децу која су екстремно добри таленти. То обично раде ови приватни београдски клубови који, то морам да признам, имају здраву политику и на стабилним су ногама. Петко и ја смо силне сате провели причајући како је то у ствари она лепша судбина ОФК Београда. Да се приватизујемо, па да станемо на ноге и кренемо на стазе старе славе - закључује директор "романтичара" Божидар Миленковић.

ОСД БЕОГРАД: СЛАВАН И ЧАСТАН

ОМЛАДИНСКО спортско друштво Београд бираним речима се опростило од свог Илије Петковића. У саопштењу се истиче да је славни фудбалер био једна од најчаснијих и најквалитетнијих људских и спортских личности које су имали у својој историји.

- Остаће свима у сећању и као пример човека који је својим радом и спортским достигнућима постао узор свима који желе фудбалом да се играју, а свима осталима као пример како се воли свој ОФК Београд, своја Србија, своји другови и пријатељи, и надасве своја породица. Сећање на њега ће живети док се фудбал у Србији буде играо, јер је то својим доприносом српском фудбалу и спорту и заслужио - наглашава се у саопштењу.Коментари (1)

Miro

30.06.2020. 10:26

Увек ће ми остати у сећању утакмица против Француске ,кад смо победили 5 напрема 1 ,а Петковић био најбољи играч на терену.Дао је два гола као дебитант.То је био најбољи деби једног нашег играча за репрезентацију Југославије.