У Србији поново актуелна тема о скупом и неопходном технолошком пројекту: Корона и проширење лиге саплели ВАР

Н. Иљукић

недеља, 14. 06. 2020. у 20:45

У Србији поново актуелна тема о скупом и неопходном технолошком пројекту: Корона и проширење лиге саплели ВАР

ВАР илустрација Фото: EPA

Увођење видео-помоћи арбитрима кошта око два милиона евра и желе га скоро сви наши клубови

ДУГО најављиван као амбициозан, скуп, али и неопходан пројекат српског фудбала, ВАР систем ће у домаћој Суперлиги да сачека нека мало боља времена. Исто као и изградња новог националног фудбалског стадиона, чији је тендер за идејно решење недавно обустављен због недостатка финансијских средстава и надолазеће економске кризе.


Осмочлана Радна група за увођење система видео-асистенције фудбалским судијама (ВАР), коју је именовао Извршни одбор Фудбалског савеза Србије, има обавезу да "припреми терен" за увођење ове савремене технологије, по угледу на много развијеније земље света. Међутим, идеја се укопала у месту, а "Новости" незванично сазнају да су пандемија вируса корона и још неке друге ствари највише кумовале оваквом сценарију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Станковић: Правимо кардиналне грешке у једноставним сегментима игре, главе нису на свом месту

КАДА СЕ КОРИСТИ? ВИДЕО-технологија се примењује само у четири следећа случаја: казнени ударци, офсајд, досуђени црвени картони или непримећени инциденти за картоне, и ситуације замене идентитета (одлука у вези са погрешним играчем).


Планиран да крене најкасније на пролеће 2021. године, дакле у другој половини следеће сезоне, ВАР систем ће највероватније сада да чека, у најбољем случају, 2022. годину.


Цео пројекат је требало да кошта нешто мање од два милиона евра, али се пред Радном групом појавио изненада административни проблем који је сервиран у виду најављеног проширења Суперлиге са 16 на 20 тимова. То, практично, значи да уместо досадашњих инспекција и снимања стања на 16 стадиона широм Србије, требало би погледати још најмање четири, али се у овом ренутку не зна која би то четири стадиона могла бити, јер је ФСС најавио могућност да ће клубови на "тендеру" имати могућност да плате место за учешће у Суперлиги или нижим лигама, само у случају да неки клуб, из било ког разлога, одустане од такмичења.


Даље, вишегодишњи носилац ТВ права, ТВ Арена морала би да истовремено прошири своје капацитете у следећој сезони и да буде у могућности да истовремено може да преноси десет мечева Суперлиге, а да ФСС на сваком од стадиона има инсталирану, лесерски и милиметарски постављену скупоцену опрему за видео-технологију.


- Имамо сачувана средства од спонзорства Суперлиге са кинеском компанијом "Линглонг". Предлог је да се та средства сачувају на рачуну Заједнице Суперлиге и Прве лиге Србије и да она практично буду иницијална помоћ ономе што је већ кренуло да се ради, а то је увођење ВАР технологије у наш фудбал. Мислим да ће ВАР веома брзо да заживи у нашој Суперлиги - изјавио је прошле недеље Драгомир Лазовић, који је на Слупштини Суперлиге добио још један мандат да води два најјача ранга домаћег фудбала.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Амбициозни тренер Рађеновић хита ка елити са Бачком Паланком: Место нам је у Суперлиги!


То "скоро", у актуелном тренутку значи пролонгирање увођења за најмање шест месеци у односи на првобитан план (пролеће 2021). Дакле, осим оправданог разлога који се зове вирус корона, пред Радном групом за увођење ВАР стоји проблем са проширењем Лиге. Међутим, пошто је незванично наведено да ће Суперлига само у сезони 2020/2021. имати 20 тимова, а да ће се од сезоне 2021/2022. систем такмичења поново мењати и да ће се број вратити на 16, па чак можда и мање клубова, остаје дилема на колико стадиона у Србији ће бити инсталирана опрема чија цена није мала. У преводу, ВАР ћемо да чекамо још најмање 12 или 18 месеци у Суперлиги Србије.


КАРАЏИЋ НА ЧЕЛУ ГРУПЕ

ОСМОЧЛАНУ Радну групу за спровођење ВАР система у Суперлиги чине председник Милан Караџић, иначе први човек Судијске комисије, затим Игор Радојчић, члан Судијске комисије, Небојша Ивковић, некадашњи генерални секретар из ФСС, и Костадин Терзић, такође из ФСС. У име Заједнице Суперлиге у њој су Ненад Поповић, Милорад Николић из Партизана, Милорад Ћоровић из Црвене звезде и Милош Мирковић из Вождовца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ahaaaa

15.06.2020. 13:03

Ne odgovara fkcz. Oni se bune.Neće više moći da budu šampioni...ha ha ha ha....