Фудбалер Црвене звезде, Матео Гарсија је дао интервју за аргентинске медије, а причао је о Црвеној звезди, навијачима, тренерима, али о рату и тенку испред Маракане.

Гарсија је постао први Аргентинац који је освојио титулу након пандемије. То је било довољно новинарима "Ианациона" да са њим направе опширан интервју.

"Знао сам да су навијачи Црвене звезде фанатични, али када је дошао дан меча са Јанг Бојсом схватио сам колико су луди. Црвена звезда је била првак Европе, али после рата на просторима бивше Југославије, није више био у врху. Данас, није нимало лако ући у Лигу шампиона. Зато смо тај успех жестоко прославили! Дивно је постати шампион. То је врло важно за моју каријеру, али на последњој утакмици против Рада није било гледалаца. Ми смо славили, али је осећај био крајње необичан"- открио је Матео Гарсија,

"Никада нисам видео да се фудбалски успеси прослављају вожњом у тенку. Славили смо у свлачионици, онда су искуснији играчи рекли да морамо напоље. Нас неколико новајлија није знало шта се дешава. На крају су нас ставили у борбено возило. Због гужве нисмо могли да уђемо у све градске улице. Али дуго смо се возили, све је то пратио и ватромет".

Упитан да ли ће поново ући у тенк, Гарсија је рекао:

"То борбено возило је увек изван стадиона. Колико сам схватио то је један од симбола клуба. Људи се стално сликају поред тенка. Чак је и моја породица то урадила када је дошла да ме посети. Колико сам схватио овога пута се нећемо возити у тенку, него у отвореном аутобусу. Међутим, у Србији можете свашта да очекујете"

Аргентинци су добро успознати са чињеницом да на клупи Црвене звезде седи Дејан Станковић, некада врсни везиста Лација и Интера.

"За све што је урадио у играчкој каријери Дејану Станковићу треба скинути капу. Много зна, стварно се од њега може много научити. Од када је он дошао променили смо стил игре. Много тражи од дефанзиваца, има жељу да они играју са лоптом. Од везиста тражи игру у оба правца, пуну мобилност. Добро је прошло национално првенство, видећемо како ће то изгледати у европским квалификацијама" - рекао је Гарсија па се дотакао и Милојевића:

"Он нам је дао самопоуздање за мечеве домаће лиге. Стално смо нападали и имали посед. Домаће такмичење нам је то дозвољавало. У Лиги шампиона се све променило. Десило се нешто супротно. Сваком има право на мишљење. Али промену стила нисмо добро поднели. Ни код куће против Бајерна и Тотенхема нисмо изашли високо. И победили су нас"

Новинари из Аргентине су одлично упознати са историјатом Црвене звезде. Као и свим детаљима везаним за дуел на Максимиру 13. маја 1990. године, који је преддстављао уводд у грађански рат у бившој Југославији.

"Прошло је више од 30 година од тих догађаја. Није више време за рат. Међутим, тензије и даље постоје. Србин не може да чује за Хрвата, не може да га види... Ривалитет превазилати спортске оквире. То је национализам.