Фудбалер Ференцвароша опоменут због давања подршке преминулом Џорџу Флојду, ФИФА тражи од свих савеза да имају разумевања

Бета

уторак, 02. 06. 2020. у 12:00

Фудбалер Ференцвароша опоменут због давања подршке преминулом Џорџу Флојду, ФИФА тражи од свих савеза да имају разумевања

Токмац Нгуен фото: ЕПА

Дисциплинска комисија Фудбалског савеза Мађарске је писмено укорила 26-годишњег фудбалера

Фудбалски савез Мађарске опоменулаје данас фудбалера Ференцвароша Токмаца Нгуена, пошто је послепостигнутог гола показао мајицу са поруком "Правда за Џорџа Флојда".


Нгуен је постигао гол у ремију Ференцвароша 1:1 са Пушкаш Академијом у недељу у мађарском првенству. Он је после гола подигао дрес и показао мајицу на којој је била порука: "Правда за Џорџа Флојда".


Дисциплинска комисија Фудбалског савеза Мађарске је писмено укорила 26-годишњег фудбалера и навела да ће за било какав сличан поступак убудуће бити "стварно кажњаван".


Спортски лист „Немзети“ навео је да је Нгуен био један од најбољих везних играча у првом делу мађарског шампионата, постигао је четири гола и имао је три асистенције.


Нгуен је прошле године, после неколико сезона у Стромсгодсету, прешао у Ференцварош, за који је био стрелац и у европским утакмицама. Рођен је у избегличком кампу у Кенији, родитељи су му из Јужног Судана, а одрастао јеу Норвешкој, за чије је млађе селекције наступао. Он је 2019. године добио позив за репрезентацију Јужног Судана.Флојд је умро 25. маја у Минеаполису, после интервенције белог полицајца који је готово девет минута држао колено на Флојдовом врату, укључујући два минута и 53 секунде пошто је изгубио свест.


Због тога су избили протести у бројним америчким градовима, а огласиле су се и бројне спортске звезде које захтевају промене и правду за Флојда.


Међународна фудбалска федерација затражила је од организатора такмичења да користе "здрав разум" и да размотре да не кажњавају играче који траже правду за Флојда.


ИФАу потпуности разуме осећања и забринутост које су исказали бројни фудбалери у светлу трагичних околности случаја Џорџа Флојда. Примена закона фудбала остављена је организаторима такмичења, који би требало да користе здрав разум и имају у виду контекст дешавања", наводи се у саопштењу ФИФА.