УЕФА на мукама: Траже се термини и модел за завршницу ЛШ И ЛЕпосле принудне паузе - постоји неколико идеја, ускоро коначна одлука

З. Ћ.

понедељак, 01. 06. 2020. у 20:45

УЕФА на мукама: Траже се термини и модел за завршницу ЛШ И ЛЕпосле принудне паузе - постоји неколико идеја, ускоро коначна одлука

Меси на мечу са Наполијем Фото: AP

Највећа жеља УЕФА је била да се сезона заврши у традиционалном формату, али то је сада готово немогуће извести

УЕФА је на мукама како да пронађе најбоље и најрационалније решење за овогодишњу завршницу Лиге шампиона и Лиге Европе, али и како да се у пронађу термини за Лигу нација. Неправилан напредак пандемије у Европи отежава затварање календара, пошто је свака земља увела своје мере и карантине за странце, као и ограничења путовања.


Најављено је да ће европска кућа фудбала 17. јуна објавити коначне одлуке, јер је тај датум означен и као последњи рок за измене. Предвиђа се неколико алтернатива, а у фокусу је пре свих наставак Лиге шампиона, према којој ће се прилагођавати и остала такмичења.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Роналдо и Меси - трећи пут!


Највећа жеља УЕФА је била да се сезона заврши у традиционалном формату, али то је сада готово немогуће извести. Неопходно је да се прво заврше још четири реванш дуела из осмине финала. После тога, неколико сценарија се истиче у први план, а опција са највише подршке је да се организује Фајнал-фор у једном граду у коме ће четири тима одиграти два полуфинала у једном мечу, као и велико финале које је планирано 29. августа. Град који ће угостити најбоље четири екипе тек би требало да се изабере, пошто је Истанбул најавио да ће одустати од организације, па се Лисабон и Минхен помињу као алтернативе. Проблем код ове идеје јесте то што би се четвртфинале играло на неутралном терену или би он био одређен жребом.


Због тога, ако пандемија не попусти, УЕФА има идеју да организује турнир "Топ осам", односно да окупи осам најбољих тимова у једном граду и да, у року од две недеље, они одиграју нокаут мечеве - четири четвртфинала, два полуфинала и финале.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Милан диже руке од Јовића, решење је Иранац


Још није званично, али све указује на то да ће реорганизација клупског календара утицати на планове репрезентација. Нова УЕФА Лига нација по првобитном плану требало је да почне у септембру, али су сви свесни тога да се ово такмичење неће вратити до марта следеће године.


СЛЕДЕЋА ЛШ ТЕК 20. ОКТОБРА

БУНДЕСЛИГА је већ у току, шпанска Ла лига почиње 11. јуна, следе Премијер лига (17. јуна) и Серија А (20. јуна). После завршетка националних лига, август је темпиран за окончање Лиге шампиона и Лиге Европе, што ће потиснути читав распоред за наредну сезону. Тако се намеће закључак да групна фаза Лиге шампиона неће почети пре 20. октобра.