То је земља светских првака, али да ли је то заиста фудбалска земља - то је питање које неки у Француској постављају ове недеље док њени суседи раде на враћању спорта.

Дебата се, у суштини, води откако је француска лига одлучила да прекине сезону крајем априла.

Супротно томе, прошло је две недеље од поновног покретања немачке Бундеслиге. Италијански министар спорта у четвртак је потврдио да ће се Серија А вратити 20. јуна, а очекује се да до тада крену и Примера и Премијер лига.

"Као идиоти" - био је наслов на насловној страни Екипа у петак пошто је тај спортски дневник довео у питање исхитрену одлуку лиге о завршетку сезоне.

Тадашња одлука ЛФП заснована је на изјави француског премијера Едуара Филипа да се сезона не може наставити јер је пандемија беснела крајем априла.

Међутим, Француска у последњих неколико недеља увелико ублажава мере уведене због корона вируса, а Филип је у четвртак изјавио да би тимски спортови могли да се покрену после 21. јуна.

- Бићемо једина велика фудбалска земља у Европи која се држи ове одлуке и није условљена развојем пандемије и ублажавањем мера - пише Екип.

Пари Сен Жермен је проглашен за шампиона, Амјен и Тулуз су испали из лиге због чега су ти клубови поднели тужбе.

Међутим, водећи глас против завршетка сезоне стизао је од председника Лиона Жан-Мишела Оле. Лион је био седми на седмом месту на табели, које не води у европска такмичења.

Ни Лион ни ПСЖ неће играти такмичарске утакмице пре наставка Лиге шампиона које се очекује у августу.

- Потпуно сам убеђен да оно што се догодило није добро за клубове и француски фудбал у целини - рекао је он за Паризијен.