ОД фудбалских лига "петице" Француска има највише потешкоћа да настави првенство. Ставови прволигаша су различити, одавно је одлучено да нема наставка, по многима пре времена. ПСЖ је проглашен шампионом, Амијен најављује тужбу јер мора у другу лигу, бесан је Лион пошто је остао без Европе за следећу сезону...

Од свих чланове елите само су Рен и Стразбур добили специјалне дозволе за групно тренирање. О чему се заправо ради и како Француска фудбалски "дише" покушао је, за "Новости", да дочара наш бивши репрезентативац капитен Стразбура, Стефан Митровић.

- Борбе и сукоби интереса воде до суда који очигледно нема решење и не зна којој страни да се приклони - каже Митровић. - У закону Француске не постоји параграф који би решио питање шта се дешава у случају да првенство прекине пандемија неког вируса или нека натприродна непогода. Добит се лако дели, али сада, када је настао губитак, спонзори су направили помаму за новцем. Држава је понудом повољних кредита успела да смири неколико клубова који су били пред банкротом. Негде су угасили пожар, док се у случају Лиона, Тулуза и Амијена незадовољство приближили врхунцу. Свако од њих има посебне разлоге.

У земљи европских и светских првака вирус корона је баш направио пометњу.

- Новац је за све крив. Наиме, од наредне сезоне сви клубови би шездесет одсто већу зараду требало да имају загарантовану само од продаје ТВ права. Челници Савеза појачаним финансијама планирају да ојачају конкуренцију у клубовима, посебно онима који се боре на међународној сцени и који из тих разлога нису могли да парирају ривалима из Премијер лиге.

За разлику од међуклупског пецкања и прозивања у Стразбуру влада много здравија атмосфера.

- Ми смо финансијски стабилни. Зимус је председник клуба касу прилично попунио продајом најбољих играча, Фофане и Нуна да Косте. Потез који је код тренера и екипе поприлично изазивао страх, испоставило се да је био прави када се сада све сабере - истиче Митровић.

Полако, бар што се тиче клуба Стразбур, ситуација се враћа у нормалу. Међутим, много тога могао би да поквари снимак меча из предграђа овог града, који је одао чак 400 навијача на мечу нижеразредних клубова Нихофа и Аутпјеа. То је изазвало љутњу локалних власти, које по сваку цену желе да избегну неко ново жариште вируса корона.

- Ми смо професионалци, па нам је пре свега у личном интересу да се максимално чувамо. Под присмотром смо, а и у обавези да камере оставимо укључене на тренинзима. Специјану дозволу за тренирање у групи не бисмо ни на који начин смели да игубимо - јасан је Митровић.

Пауза ће бити предуга, али фудбалерима у Француској не преостаје ништа друго него да чекају ново првенство.

- Много тога се променило, како у начину тренирања, тако и у психи самих фудбалера. Датум одређен за почетак новог првенства је 22 август. Док чекамо, са зебњом пратимо дешавања у Бундеслиги у којој је много играча задобило повреде после неколико утакмица наставка - завршио је Митровић.

И ДАЉЕ ИМА ПАНИКЕ

- У ФРАНЦУСКОЈ се опоравак од короне баш отегао. Становништво је у паници, док је дисциплина код једног дела почела и да попушта. Државне институције позивају на опрез, недавно су нову туру маски, које могу да се перу, испоручили поштом. Једини случај заразе који се јавио код фудбалера мог Монпељеа, на инсистирање фамилије, биквално је склоњен из свих медија - открио је Митровић.