Шампиони Европе - заувек: Звезда обележила 29 година од Барија (ФОТО)

З.Ћ.

петак, 29. 05. 2020. у 16:05

Шампиони Европе - заувек: Звезда обележила 29 година од Барија (ФОТО)

ФОТО М. Вукадиновић

Љупко Петровић: Када год се сетим Барија или крочим у наш музеј мене ухвати језа

НИСМО ми били европски шампиони, него смо ми европски шампиони - заувек. Као и овај навијачки слоган "делија", тако и сећања звездаша на Бари и њихов "свети дан", 29. мај 1991. године, никада не могу да избледе. Прошло је тачно 29 година од када се Црвена звезда попела на трон Европе, и на "Маракани" је тај јубилеј обележен онако како му и доликује.

Велики број прослављених Звездиних асова, представника медија и гостију јуче је испунио Медија центар на стадиону "Рајко Митић", да се још једном ода признање успеху свих успеха и подсети на то колико је он јединствен и битан за наш најтрофејнији клуб.

- Резултат који је генерација из 1991. године остварила је тако велики да свим актерима, али и садашњим генерацијама, даје могућност да део тог великог успеха прихвате као изазов за оно што већ сада раде и што ће у будућности радити. Због тога, овај датум и успех остаће инспирација свима онима који припадају Црвеној звезди. Актери из 1991. побрали су ту славу и свесни су тог резултата који су остварили, и на томе им честитам - истакао је Светозар Мијаиловић, председник црвено-белих.

Љупко Петровић, предводник златне генерације и једини српски тренер који је освојио титулу првака Европе, узбуђено, и са јаким емоцијама, враћао је филм на славне дане.

- Много пута сам у разним интервјуима говорио о причама из Барија и све је већ познато. Црвена звезда је наш велики клуб, и када год се сетим Барија или крочим у наш музеј мене ухвати језа. Враћам се у прошлост и осећам се веома лепо. Сада ја цветам од среће, јер тај резултат који смо постигли славиће се дуго година, и дај боже да што пре дође тренутак да Звезда то понови - рекао је Петровић.

Стеван Дика Стојановић, са капитенском траком, предводио је асове попут Деје, Панчева, Просинечког, Михајловића у походу на кров Европе. Када су у финалу са Олимпиком одлучивали пенали, одбранио је шут Амороса и отворио врата великог славља.

- Искрено сматрам да су се за ових 29 година испричале све приче око Барија, ништа се није променило. Само смо ми, актери тог финала, из године у годину све старији и свеснији тога колико је то заправо велики успех за клуб - кратко је закључио Стојановић.

Трећа Звездина звезда и први човек спортског сектора Црвене звезде из 1991. године Драган Џајић радо је евоцирао успомене на највећи успех српског фудбала.

- Ово је велики успех за клуб са Балкана и зведаши су поносни на то. Генерације које долазе настојаће да понове такав подвиг, а оно што је свима јасно јесте да ће тешко која екипа доћи до тог трофеја. Сви они који раде у клубу, и који ће радити, имају велики мотив испред себе. Морам да изразим и велику захвалност свим људима, од играча и тренера, јер њима припада велика слава - нагласио је Џајић.


ТОРТА ЗА ЏАЈУ

ЗА време коктела, у Звезди су уприличили и лепо изненађење за легендарног Драгана Џајића. Пошто је њему данас 74. рођендан, као знак пажње добио је торту и шампањац. Тортом су се осладили и почастили сви присутни, а Џаја је прве честике добио од својих пријатеља и бивших асова Пижона Петровића, Дулета Савића, Станета Карасија, Кулета Аћимовића, Милоша Шестића...


Коментари (1)

Zaslužni

29.05.2020. 17:18

Nije mi jasno zašto se najviše slikaju oni koji su najmanje zaslužni za titulu Evropskog i Svetskog prvaka 1991.