пандемије се фудбал најбрже опоравио у Јужној Кореји. У првенству које је требало да почне 29. фебруара, овог викенда се игра већ трећа рунда. Како, за Новости", каже Дејан Дамјановић, центарфор Даегуа, атмосфера није ни налик оној из прошле сезоне, када су биле крцате трибине и свуда сјајни амбијенти, али најбитније да се лопта котрља.

Стадиони су за публику засада затворени, али да није било неких индивидуалних инцидената, постојала је могућност да и по том питању Кореја попусти.

- Тинејџер заражен вирусом корона неколико дана је посећивао клубове, у којима је преносио болест, највише туристима - открио је Дамјановић кључни разлог због кога су трибине остале закључане. - Процурила је информација да је Савез био спреман да већ од овог кола да "зелено светло" навијачима, али после овог догађаја препорука стручних људи била је да се од тога одустане. Међутим, ако се не отворе нови проблеми, у мом Даегуу се надају да би прилив новца од карата могао да стигне већ од гостовања Сеула у шестом колу, 14. јуна.

ДЕСНИ ПАЛАЦ ЗА МЕДИЦИНАРЕ НАУЧНИЦИ, доктори, и остали медицински радници Јужне Кореје, даноноћно су радили на спречавању ширења пандемије. Фудбалери су нашли начин како да им се "одуже". - У знак захвалности, клубови су постигли усмени договор да играчи постигнуте голове славе подизањем палца десне руке, што се практикује - каже Дамјановић.

Постепено, стрпљивом тактиком, фудбал у Јужној Кореји добија битку. Резултати су ове сезоне у другом плану, али није наодмет споменути како је ко успео да се снађе.

- Чудно је играти мечеве без публике, поготово што су стадиони у Кореји савремени и поприлично великих капацитета. Више ме ово подсећа на пријатељске утакмице, јер не постоји утицај са трибина. У неким тренуцима је и смешно, када чујем тренера противничке екипе како мења поставку. Ипак, све се одвија по плану, нема великих резултатских изненађења.

Живот у фудбалу, и ван њега, по много чему почиње да личи на живот. Лепо време измамило је многе из својих домова. Осети се на сваком ћошку како канџе короне попуштају.

- Корејцима је по рођењу усађен јак национални карактер. Веома су одговорни и дисциплиновани. О колективном духу да и не говорим. Ипак и као такви, нису машине, и није им узети за зло ако некад погреше - каже 38-годишњи Дамјановић, који за Даегу вероватно одрађује последњу играчку сезону у каријери.

На спортском плану, Даегу је без победе, али исто тако и пораза, пошто има два ремија. У односу на прошлу сезону, када је задавао проблеме водећима Јеонбуку и Улсану, сада би требало да је много јачи.

- Превише напети смо отворили сезону са Инчоном. Требало је да га добијемо, али као да смо сагорели у нашим намерама. Припреме за ту утакмицу протегле су се на више од четири месеца, па разумем што максимум није пружило неколико наших младих играча, који се боре и за место у репрезентацији - завршио је некадашњи црногорски репрезентативац и нападач Железника, Вождовца, Бежаније и кинеских тимова.

НЕМА ПОЗДРАВЉАЊА И ПЉУВАЊА

ЗА текући јужнокорејски шампионат важе посебна правила, услед ризика од короне.

- Фудбалски савез је забранио пљување по терену, коришћење исте флашице са водом, поздрављање пре утакмице... Такође, није дозвољно заједничко туширање, грљење када се славе погоци и слично - истиче искусни нападач.