Познатом стадиону нема више спаса: Успомене се селе на неко друго место

В.Н.

петак, 22. 05. 2020. у 11:04

Познатом стадиону нема више спаса: Успомене се селе на неко друго место

Сан Сиро фото: ЕПА

Министарство културе донело је закључак да стадион, напревљен пре скоро 100 година, нема никакву културолошку вредност

СА лица земље нестаће култни фудбалски стадион "Сан Сиро" или "Ђузепе Меаца", саграђен 1926. године. Објекат препун историје, победа и голова, биће срушен, пошто је Министарство културе Италије донело закључак да нема културолошку вредност да би био сачуван.


Клубови који деле ово чувено место, Милан и Интер, договорили су се да изграде нови стадион, и то на неколико стотина метара удаљеној локацији, пошто велико реновирање није изводљиво и сврсисходно. Црвено-црни и плаво-црни су још прошле године представили нови пројекат, и за реализацију се чекало одобрење државних органа, што су сада добили.


На стадиону, који је стар скоро цео век, капацитета 75.923 седишта, последње реновирање обављено је 2016. Ту су одигране многобројне историјске утакмице, у оквиру европских и светских првенстава, као и четири финала Лиге шампиона.

Према актуелном плану, када се сруши "Сан Сиро", ту ће бити изграђени парк, отворени спортски центар, а у околини луксузни шопинг-центар и хотел.

Коментари (3)

Kastig

22.05.2020. 11:09

Ruzan jeste, ali reci da nema kulturolosku vrednost je u najmanju ruku nekulturno!Tolika kreatura, skoro 100 godina stoji, generacije su se smenjivale...

analizator

22.05.2020. 11:51

Ipak je Italija zemlja sa dugom i punom istorijom, i naravno da nešto ovakvo nije sveto. A na drugim mestima? U drugim državama? Svašta danas može postati svetinja, pogotovo ako se glasa preko lakova i sličnih formi.

preko devedeset zetvi,upropasceno je njime!

22.05.2020. 13:20

O tome ni reci,jel?Izracunajte ste je taj stadion "pojeo" sa svim pratecim potrebama?Koliko su to hektara plodne zemlje,koji sto godina nisu radjali.Zemlja ispod tih betona i asfalta,nije videla tracak sunca niti kap kise....Ta zemlja na kojoj je posadjen,nikada nece biti "legendarana".....I na kraju,parlament jedne,valjda ozbiljne zemlje,raspravlja da li je on "kulturno nasledje"...Osim gradjevine,kao gradjevine,gde je tu "kultura"?O novoj upropascenoj zemlji,ne pisite!O novom stadionu,svakako.