Председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Александер Чеферин рекао је данас да ће тај спорт превладати тешкоће настале пандемијом корона вируса и да се нада повратку публике на стадионе већ на јесен.

"Човечанство је преживело многе ратове и епидемије, па ће сасвим сигурно и нови корона вирус, а надам се да ће се на стадионе већ на јесен вратити и навијачи", казао је Чеферин у разговору за љубљански лист Дневник, пренела је Хина.

По његовим речима, УЕФА ће из кризе изаћи као победник и финансијски ће преживети, као и национални фудбалски савез.

Чеферин је почетком априла у Словенији изазвао политичку буру, критикујући тонове које је у својим јавним наступима о последицама епидемије најављивала тада нова влада премијера Јанеза Јанше коју је окривио за стварање лошег расположења у друштву, песимизам и лошу јавну комуникацију, па су се појавила нагађања да намерава ући у словеначку политику након завршетка садашје дужности, што није сасвим порекао.

У интервјуу за Дневник, Чеферин је казао да сада нема "скоро никакав контакт" са владом којој је на почетку епидемије помогао омогућивши донацију потребног медицинског материјала из Кине путем личних веза с Џеком Маом, оснивачем компаније Алибаба.

"Немам с њима никакав контакт и драго ми је да с тим људима имам што мање посла, а мој став да бих им могао помоћи показао се наивним", казао је Чеферин, али је критиковао владу Јанеза Јанше рекавши како у Словенији примећује све нижу културу дијалога, нападе на новинаре и правосудни систем, као и друге друштвене системе.

"Треба престати са срамотном реториком, оптуживањем и тражењем привидних непријатеља од пре 70 година и погледе усмерити у будућност", додао је Чеферин алудирајући на конфликте између садашње владе и новинара, те оптужбе да су неке данашње друштвене структуре у Словенији повезане с раздобљем комунистичког режима.

"Већина Словенаца је позитивна, али их знају надгласати негативци јер су агресивни и примитивни", навео је Чеферин.