Шурбатовић објаснио одлуку ФСС-а: Нова правила да бисмо спречили продају места

Н. И.

среда, 13. 05. 2020. у 11:13

Шурбатовић објаснио одлуку ФСС-а: Нова правила да бисмо спречили продају места

Јован Шурбатовић Фото: Н. Параушић

Генерални секретар Фудбалског савеза Србије (ФСС) Јован Шурбатовић каже да је финансијски критеријум приликом евентуалне попуне места у Суперлиги и Првој лиги узет у обзир да би се спречила "продаја"

НЕДАВНА одлука Одбора за хитна питања ФСС о начину попуњавања слободних места у свим фудбалским лигама изазвала је доста полемика. Једно од тумачења да ће места моћи да се купују на јавно расписаним понудама и још неке дилеме, данас је разјаснио генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић. Појашњено је да је одлука донесена искључиво ради нелегалног трговања местима, пре свега у нижим лигама, које је било уочено у последњих неколико година.


- Пре свега, хтео бих да нагласим да се овај модел примењује у случају да неки клуб, из било ког разлога, одустане од такмичења. Мера се апсолутно не односи на клубове који су резултатима на терену обезбедили пласман у виши ранг и не ремети постојећи систем такмичења, већ спречава "продају" места у лигама, мотивисану личним интересима појединаца - јасан је Шурбатовић.


Очигледно је да ФСС овом одлуком, која је тек сада појашњена спречава праксу која је очигледно била уобичајена код клубова у нижим ранговима.


- Већ дуги низ година сведоци смо да постоји купопродаја статуса, а она је посебно изражена у нижим лигама. Гашени су клубови са вишедеценијском традицијом, а оснивани нови "инстант клубови". Лоцирали смо проблем који је претио да ескалира и одлучили да применимо системско решење које је познато у европској пракси. Нисмо измислили ништа ново, већ само применили "шпански модел" који се показао као добар - додаје Шурбатовић.


Први оперативац ФСС наводи и због чега је одлука донета пре неколико дана на Одбору за хитна питања.


- Ефекти ове одлуке су вишеструки. Најпре, на овај начин дестимулишемо нелегану трговину такмичарским статусом клубова. У исто време, обезбеђујемо да на упражњена места, уколико их буде, долазе клубови који имају средстава да финансирају трошкове такмичења. И што је најважније, новац ће ићи у легалне токове, односно у фондове за развој фудбала, а не у сиву зону и приватне џепове - каже Шурбатовић.


Дакле, према објашњењу, суштина је да овај модел спречава нефудбалске трансакције, а стимулише клубове који послују и функционишу на здравим основама да напредују у виши ранг.


- Тачно тако! Долази време високе професионализације клубова Супер и Прве лиге Србије. Из године у годину се пооштравају захтеви за лиценцирање, а искрено се надам да смо близу и приватизације професионалних фудбалских клубова по моделу добровољне власничке трансформације на којој Савез активно у сарадњи са клубовима и Заједницом Суперлиге и Прве лиге Србије - закључује Шурбатовић.


ПИКЕОВ СЛУЧАЈ

ЈЕДАН од познатијих примера модела "куповине" упражњених места је фудбалски клуб Андора, основан 1942. године, из села Енкамп, који је дефанзивац Барселоне Ђерар Пике купио пре неколико година и плаћањем места га довео из петог у трећи ранг такмичења шпанског првенства. На стадиону који има 350 места, у просеку је било по 20 гледалаца, а од тренутка када је Пике купио клуб, мечеве са трибина и оближњег коловоза, изнад стадиончића прати "чак" 500 навијача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Jovan Melic

13.05.2020. 11:29

Majkumu pa dali moze jednom kad procitas nesto a ti da kazes svaka cast.