КО највише плати, моћи ће да иде у виши ранг било које фудбалске лига у Србији. Неопходно је да у року од пет дана победи у евентуалној финансијској трци неки други клуб, који има исту жељу - да на досад незабележен начин експресно напредује.


Одбор за хитна питања Фудбалског савеза Србије је на седници у Старој Пазови 6. маја донео ову одлуку, која је обелодањена тек пре три дана у Службеном листу ФСС "Фудбал". Одлука је изазвала много полемике, па чак и буре, а крајње нобичан начин да се од следеће сезоне попуне места у било ком рангу фудбалских и футсал мушких и женских лига је на тешком испиту пред Законом о спорту, Закону о лиценцирању спортских клубова и Пропозицијама такмичења.

У члану 1 Одлуке о начину попуњавања слободних места у лигама ФСС од сезоне 2020/2021. дословце пише:


- Када се појави слободно место или више места у свим лигама, ФСС или територијални савези ће објавити јавни позив за подношење обавезујућих понуда клубова у року од два до пет дана, а понуде у писаном облику морају да садрже износ новчане накнаде изражене у динарима коју је клуб спреман да плати као најбољи понуђач, како би стекао право да се такмичи у конкретној лиги у којој се појавило једно или више слободних места.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шок за Украјинце: Стрелац на утакмици са Србијом суспендован до децембра због допинга


У преводу са правно-бирократског на лакше разумљив језик, ово значи да уколико из неког ранга такмичења испадају, на пример, два тима, а два првопласирана из нишег ранга, иако имају право да уђу у јачу лигу, дају слабију финансијску понуду од трећег или чак 16. тима у нижем рангу, могу само да се "сликају за успомену и дуго сећање".


На први поглед, најновијом одлуком ФСС обесмишљен је систем такмичења и основни постулат спортске борбе који се своди на једноставну дефиницију: ако током целе сезоне играм и побеђујем да бих ушао у бољу лигу, како у њој не могу да играм ако неки клуб који је на терену лошији од мене може да ме претекне само зато што има више новца?


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Необична одлука ФСС: У Суперлигу улази ко највише плати


Да све не би остало мртво слово на папиру и да се све не сведе на ниво апсурда и теорија завере, по којима по српским фудбалским круговима већ увелико прича како ова одлука отвара простор за особе сумњивих биографија и морала, које воде неке наше клубове, очекује се да се данас званичним појашњењем своје одлуке огласи ФСС.


ДА ЛИ ЈЕ НЕКО ПИТАО УЕФА, И КО?

ПОШТО је Статут ФСС, а и већина круцијалних одлука у домаћем фудбалу, потпуно усклађен са јасним правилима УЕФА и ФИФА, остаје нејасно да ли је и пре доношења овог правила у домаћем фудбалу консултована кровна фудбалска организација. Многи правни стручњаци који се разумеју у Закон о спорту, пропозиције такмичења и лиценцирања, сложни су у једној ствари: ова одлука нема правно упориште...


СПЕЦ. В.Н.

(НЕ)СПОРНОМ одлуком ФСС дефинисано је, руку на срце, и да клубови који су својевремено кажњавани за намештање резултата (у Првој лиги Кабел и Смедерево већ имају по минус 10 бодова) не могу да конкуришу за пласман у виши ранг, или чак да га плате.