ФИФА очекује доказе из московске лабораторије који би могли да разоткрију могући допинг фудбалера у Русији

Бета

уторак, 05. 05. 2020. у 16:52

ФИФА очекује доказе из московске лабораторије који би могли да разоткрију могући допинг фудбалера у Русији
Истражитељи WАДА су прошле године добили доказе из московске лабораторије и покушавају да реше случај распрострањеног допинга руских спортиста
Међународна фудбалска федерација (ФИФА) очекује да ће до краја овог месеца добити доказе из московске лабораторије, који би могли да разоткрију могући допинг фудбалера у Русији.

ФИФА је саопштила да се налази међу спортским организацијама које су прошле недеље током видео конференције са Светском анти допинг агенцијом (WАДА) добиле нове информације о новим доказима везано за допинг руских спортиста.

WАДА дели податке узорака тестираних до 2015. године и контаминираних до 2019. године, које је добила из лабораторије у Москви. Под сумњом је 298 спортиста, а истраге су предате у 27 међународних федерација и једном организатору такмичења.

- ФИФА је 30. априла учествовала у разговорима са WАДА и обавештена је да ће до краја маја добити све информације - наводи се у саопштењу светске куће фудбала.

Није познато колико је фудбалских случајева од 298 осумњичених.

ФИФА и WАДА су уочи Светског фудбалског првенства у Русији 2018. године, саопштиле да ниједан играч домаће екипе није умешан у допинг скандал.

- ФИФА блиско сарађује са WАДА како би се истраге што пре завршиле - навела је светска кућа фудбала.

Истражитељи WАДА су прошле године добили доказе из московске лабораторије и покушавају да реше случај распрострањеног допинга руских спортиста. Открили су да је подацима манипулисано, што би покренуло нови талас дисциплинских поступака у разним спортовима.

Руске власти су у више наврата негирале умешаност и окривиле су узбуњивача, бившег директора лабораторије Григорија Родченкова да је водио допинг програм.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације