Фудбалски клуб Раднички из Ниша саопштио је да неће пристати на, како се наводи, прекрајање правила која су успостављена пре почетка сезоне Супер лиге Србије.

- Не слажемо се покушајем кршења прописа и легализовања нерегуларних предлога појединих клубова, који желе да се скрати првенство. Ако се стекну услови да се настави првенство, времена има да се оно игра у пуном капацитету до краја и да се регуларно заврши како је и до сада било. Ако Влада донесе било који законски акт и Скупштина то потврди, као што се десило у Француској и Холандији, ми ћемо то поштовати, а у супротном, ако преовлада став да се играју још само четири кола ми ћемо играти са другим тимом и на тај начин показати незадовољство и неслагање са таквом одлуком. Наглашавам, само у складу са законом је регуларно првенство - наводи се у изјави вршиоца дужности председника Радничког Драгана Марковића.

Раднички жели да се сезона игра до краја према раније предвиђеном плану или да се прекине и призна актуелна табела, ако надлежни процене да би 11 кола довело у опасност играче и чланове стручних штабова.

- Ковид 19 се одразио на све поре друштвеног живота, укључујући и спорт. Цело друштво, па и спортисти, поштовали су мере Владе Србије и стручних тимова и обуставили све спортске активности. У складу са наведеним понашао се и Раднички. Сад када је медицинска струка рекла да опасност од вируса јењава и да су се стекли услови за повратак и на спортске терене, та вест обрадовала је све спортисте, навијаче и руководсво Радничког - изјавио је Марковић.

Реаговао је и председник Скупштине Радничког Радан Илић, који је рекао да првенство не може да буде регуларно ако се усвоји "скраћена" верзија, јер није по прописима дефинисаним пре почетка сезоне.

- Игравање само четири утакмице од прописаних 11 неће имати никакав такмичарски значај и биће то непотребно трошење материјалних и људских ресурса по клубовима, јер неће суштински ништа моћи да промене у односу на стање на табели које сада имамо. Мечеви без икаквог такмичарског значаја неинтресантни су и за клубове и за спортску јавност - додао је Илић.

Он је између осталог навео да завршетак првенства мимо прописа сезону чини нерегуларном и да за то "не постоје реални разлози и оправдање".

По његовим речима, има довољно времена да се игра свих 11 предвиђених кола и да се првенство заврши крајем јуна или почетком јуна, па да после краће паузе почне нова сезона.

- Потпуно је неоправдано размишљање неких појединаца да се фудбалско првенство 2019/20. скрати за чак седам кола. Сматрам да би тако нешто ову сезону одвело у нерегуларност и непотребно оптеретило клубове за само четири утакмице које неће имати никакву драж, али ни циљ јер су без икаквог такмичарског значаја, имајући у виду тренутно стање на табели - додао је Радан Илић.

Раднички се залаже да се првенство игра до краја или да се призна тренутно стање на табели, свакако без та додатна четири меча.

Радан Илић је сагласан да ће Раднички размотрити опцију да шансу да играчима из омладинске школе ако се првенство скрати, односно ако се буде завршило без плеј-офа и плеј-аута.

Раднички је апеловао на Фудбалски савез Србије да донесе "једину могућу исправну одлуку".

- Сматрам да је у интересу српског фудбала и свих клубова, да се првенство заврши под условима који су прописани правилницима ФСС и који су важили и још увек важе. Само тако би сви клубови били у равноправном положају, сачувала би се регуларност, а играчи у нашим клубовима добили би прилику да се кроз такмичење у наредних 11 кола врате у форму у којој су били пре пандемије корона вируса. То би уосталом било од огромног значаја и за наше представнике у европским такмичењима, јер би у те мечеве ушли потпуно физички спремни. Верујемо да це интерес српског фудбала превладати све друге недоумице и да ће ФСС донети једину исправну одлуку и да ће се првенство наставити у свом пуном капацитету - рекао је Илић.