Влада републике Србије донела је званичну одлуку да се од 4. маја наставља са ублажавањем мера у борби против вируса корона и тада ће се отворити кафићи и ресторани, а у неким местима ће и спортисти моћи да се врате тренинзима. "Mozzartsport" је са председником Заједнице суперлигаша Драгомиром Лазовићем проверио како ће попуштање мера утицати на наставак фудбалског првенства у Србији и сазнао да је тренутно најреалнија опција да се сезона оконча без плеј-офа и плеј-аута, а да од јесени у елитном рангу такмичења игра 18 клубова.

Ако се 4. маја може на тренинге, кад ће се моћи назад на терен? До сада се најчешће помињао 23. мај, али...

“У некој званичној форми немамо никакву одлуку, из простог разлога јер не можемо да будемо сигурно како ће се епидемија развијати. Али ако се обистине ове најаве и не буде нових жаришта па кренемо колективно са тренинзима од 4. маја минимум да се играчи доведу у неки такмичарски ритам је између 18 и 21 дан. Тако и тај термин 23. мај стоји као опција, али је реалније да то буде негде око 1. јуна“, каже Лазовић за Mozzart и суштински наговештава да би сезона могла да се настави за викенд 30. и 31. маја.

А у ком облику, то је сасвим друго питање, мада није тајна да је већина суперлигаша за опцију да се сезона заврши што пре како би српски представници у еврокуповима имали бар десетак дана одмора да се припреме за квалификације за међународно такмичење. То би дакле значило да се неће играти плеј-оф и плеј-аут.

“Није званично, али јесте најреалнија опција да се одиграју још та преостала четири кола регуларног тока сезоне у Суперлиги и пет у Првој лиги Србије и да се ту и заврши. У међувремену да одиграмо и Куп“.

Ни ту ипак није крај, јер се размишља и о другим иновацијама.

“Предлог је и да се одиграју бараж утакмице, последњи и претпоследњи на табели Суперлиге против трећег и четвртог на табели Прве лиге Србије. То би онда даље значило да се следеће године у Суперлиги такмичи 18 клубова, без плеј-офа и плеј-аута наравно, а да тада испадају четири клуба и да се вратимо у нормалу. Тренутно би то вероватно била најпоштенија одлука, у духу фер плеја“, каже Лазовић.