ФУДБАЛ већ предуго стоји широм Европе и света, а људи без којих не може да се одигра ниједна утакмица, такође, раде у посебним условима. Фудбалске судије у Србији су већ више од месец дана у одређеној врсти изолације и припремају се према програму који је УЕФА, у сарадњи са ФС Србије, применила већ у првим данима када је било јасно да ће све да стане.

- Основна препорука европске куће фудбала и њене Судијске организације је да арбитри остану код својих кућа, да се стриктно придржавају оних основних правила заштите и да се држе на прописаном одстојању од људи који су могући преносиоци вируса. Сваком од судија препоручено је и да ради сетове физичких вежби у својим становима, а они који имају могућности да вежбају и у својим двориштима. Некако је испало да је тренажни, собни бицикл, практично, најефикасније средство за одржавање кондиције - откривају нам у Судијској организацији ФСС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Жалосно је што су уништили Југославију": Панчев о финалу Барија, Звездиној генерацији и надимку "кобра"

Наша кућа фудбала отишла је и корак даље, па је ангажовала и психотерапеута, доктора Миодрага Стојановића, који посебним саветима покушава да помогне фудбалским арбитрима у ситуацији која је и за њих потпуно нова и неочекивана.

- Сугестија коју сам дао нашим арбитрима у оквиру психолошке подршке да посвете време себи и својој породици. Да све ове недеље проведу радећи на себи несметано и мирно. Ово је тренутак када млађе судије могу поново да раде на основним стручним постулатима који су неопходни за дугогодишњу успешну каријеру. У електронском добу у којем живимо, убеђен сам да има довољно избора литературе и примера који се могу употребити у ову сврху. Фудбалске судије старије стажом и статусом, мада то искрено препоручујем и млађим фудбалским колегама, имају опцију да прочитају и погледају примере, најновије смернице и детаље везане за ситуације на терену у којима су већ били и могуће осетили недоумицу - саветује доктор Миодраг Стојановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шпански министар здравља: Неразумно је обећати да ће се фудбалско првенство наставити пре лета

У оваквим околностима арбитри имају детаљан програм теоретске припреме, али о њима води рачуна и нутрициониста. Посебно је занимљив начин на који српски арбитри у време изолације одржавају ниво теоретског знања.

- Што се тиче теоретске припреме судија, они већ сада имају на располагању велики број едукативних клипова који је судијама јавно доступан, па они у било које доба дана могу да им приступе са својих друштвених мрежа. Већа група судија су иначе полазници Талент-ментор програма Фудбалског савеза Србије и сви су на своје мејл адресе добили линкове са утакмицама за анализу, а уједно конкретне примере неких ситуација већ дуго имају и на званичном сајту ФСС. Њихова обавеза је да снимак утакмице погледају, одговоре на постављена питања, а затим следи заједничка анализа и извлачење закључака и то све путем савремених средстава комуникације - закључују у Судијској организацији ФСС.

ЗНАЊЕ НА ДАЉИНУ
"НОВОСТИ" су дошле до једног од примера теоретског "тренинга" српских фудбалских арбитара, који ових дана своје знање проверавају на даљину. На овом кратком упитнику се налази конкретна анализа са дуела Суперлиге Вождовац - Војводина, у којем судије морају да прате видео-снимак и издвојене спорне ситуације и да их у тренутку заустављања снимка сами процене. Од досуђивања прекршаја, показивања јавних опомена, па до свих осталих ствари које се дешавају и у пракси, када су на свом уобичајеном радном месту.