У Ајаксу разумеју одлуку о титули, Тадић се не слаже: Одузели су нам трофеј

Novosti online/Бета

петак, 24. 04. 2020. у 21:19

У Ајаксу разумеју одлуку о титули, Тадић се не слаже: Одузели су нам трофеј

Душан Тадић фото: АП

По правилима је гол-разлика то што прави разлику између нас и АЗ-а. За мене је врло јасно да би Ајакс морао да буде проглашен за првака - истиче српски репрезентативац
Фудбалски клуб Ајакс разуме због чега је одлучено да му се не додели шампионска титула када је прекинута фудбалска сезона у Холандији због пандемије корона вируса.

Холандија је у петак прекинула превенство, неће прогласити шампиона, из лиге неће испасти клубови у нижи ранг, нити ће ући клубови из друге лиге. Таква одлука донета је пошто је холандска Влада забранила одржавање спортских догађаја до 1. септембра у циљу спречавања ширења вируса.

- Kао играчи и тренери, желите да постане шампиони на терену. Ми смо били први у лиги целе године и штета је што нисмо крунисани шампионском титулом, али с обзиром на тренутну ситуацију, то је разумљиво - рекао је директор Ајакса Едвин Ван Дер Сар у видео поруци на клупском сајту.

У Холандији је остало да се одигра још девет кола, а уочи прекида Ајакс је био први на табели са бољом гол разликом од АЗ Алкмара. Обе екипе сакупиле су по 56 бодова. Ајакс неће добити шампионску титулу али ће ићи директно у Лигу шампиона, а АЗ у квалификације за то такмичење.

- Сада постоје важније ствари од фудбала, али као играч имате амбицију да будете шампион - навео је бивши голман Ајакса, Јувентуса, Фулама, Манчестер јунајтеда и холандске репрезентације.

Ове речи Ван дер Сара потврдио је српски репрезентативац Душан Тадић, који није тако мирно примио одлуку ФС Холандије.

- Свако од нас жели да сваке године буде шампион, а Ајакс је и сада на првом месту. Чак и у овим околностима морао је да буде проглашен првак. Мислим да је одлична ствар што је првенство прекинуто, али прво место је прво место - рекао је Тадић, којем је највише засметало то што правила такмичења нису испоштована.

- Правила су договорили сви клубови пре него што је лига почела. А, правила кажу да пласман одређује боља гол-разлика, а не међусобни скор. Да смо се другачије договорили, онда би АЗ Алкмар имао право да буде проглашен шампионом.

Не би био Тадић задовољан ни да је Фудбалски савез донео соломонско решење да оба клуба, Ајакс и АЗ, прогласи првацима.

- То за мене није опција, јер разлика постоји. А, по правилима је гол-разлика то што прави разлику између нас и АЗ-а. За мене је врло јасно да би Ајакс морао да буде проглашен за првака. Одузели су нам ту награду - категоричан је Душан Тадић.