Бивши председник Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Сеп Блатер поновио је данас да је додељивање Светског првенства Катару 2022. године био "политички избор" одбацујући оптужбе америчког правосуђа о примању мита за доделу Мундијала 2018. Русији и 2022. године Катару.

За доделу светских првенстава 2018. и 2022. постојао је "џентлменски договор" у Извршнм одбору ФИФА - Мундијал 2018. Русији а 2022. САД, рекао је Блатер Франс пресу.

- Било је неколико политичких интервенција да се Мундијал 2022. године додели Катару и то је све. У таквој врсти доношења одлуке, долази до политичке интервенције на високом нивоу - додао је Блатер.

Према његовој верзији, додела Мундијала 2022. године САД није успела због уплитања представника француске владе тадашњег председника Николе Саркозија за време једног ручка са Мишелом Платинијем који је тада био члан Извршног одбора ФИФА.

Платини, који је признао да је гласао за Катар, рекао је раније да је ту одлуку донео пре поменутог ручка.

Према америчком правосудју, руководиоци ФИФА, првенствено из Јужне Америке, примили су мито за гласање о месту одржавања Мундијала 2018. и 2022. године. Медјутим у документима правосудја се не наводе аутори давања мита.

У документима се помиње случај бивше потпредседника ФИФА и председника конфедерације Северне и Централне Америке и Кариба (Конкаф) Џека Ворнера, који је оптужен да је примио четири милиона фунти кроз бројне офшор компаније како би подржао кандидатуру Русије за домаћина Мундијала 2018. године. У том случају се помиње још једна особа, која је наводно деловала као контакт особа, а описана је као блиска Блатеру.

- Може се помислити да је то Питер Харгитеј, али ја нисам ниједном саветнику рекао да интервенише - рекао је Блатер.

ФИФА, која је подсетила да има статус "жртве" у поступцима које је покренула америчко правосуђе, наводи да пажљиво прати ток истраге.