Бивши чланови Извршног комитета Међународне фудбалске федерације (ФИФА) примили су мито како би на избору за домаћина Светског првенства гласали за Катар, навело је америчко тужилаштво.

Како је пренео Би-Би-Си (ББЦ), новом оптужницом у америчком Окружном суду, Министарство правде оптужило је бившег председника Јужноамеричке фудбалске конфедерације (ЦОНМЕБОЛ) Николаса Леоза и бившег првог човека бразилског фудбала Рикарда Тешеиру.

Обојица су оптужени да су примили мито у замену за њихове гласове Катару за домаћина Светског првенства 2022. године.

Такође се наводи и да је бивши потпредседник ФИФА и председник конфедерације Северне и Централне Америке и Кариба (ЦОНЦАЦАФ) Џек Ворнер добио четири милиона фунти кроз бројне офшор компаније како би подржао кандидатуру Русије за домаћина Мундијала 2018. године.

Како се наводи, бившем члану Извршног одбора ФИФА Рафаелу Салгуеру из Гватемале, наводно је обећано да ће добити новац како би гласао за Русију.

Леоз је умро прошле године у кућном притвору у родном Парагвају, а Тешеира је суспендован доживотно из фудбала пошто је примио мито приликом доделе телевизијских и медијских права за фудбалска такмичења измедју 2006. и 2012. године. Салгуеро је прошле године суспендован, пошто је признао корупцију.

Тешеира и Ворнер су избегли изручење САД.

Прошло је скоро 10 година откако је ФИФА изабрала Русију и Катар за домаћине Мундијала 2018. и 2022. године.

У рацији у хотелу у Цириху 2015. године ухапшени су бројни челници ФИФА , што је узроковало највећу кризу у историји светске куће фудбала, након чега је тадашњи председник Сеп Блатер морао да оде са функције. Оптужене су 42 особе, од којих је 26
признало кривицу.