МНОГО сам потресена смрћу Мише Тумбаса. Не могу да верујем. Док размишљам о њему, мислим да је легендарни навијач Партизана, који је деценијама развесељавао спортска борилишта, умро од туге јер због епидемије короне више није могао да иде на утакмице и виђа се са партизановцима, својом једином породицом.

Ово је, за "Новости", с дубоком тугом у гласу испричала Гордана Миленковић, комшиница Мирослава Гајића, кога је цео Београд познавао само по надимку и егзибицијама са стадиона и спортских хала.

Хумана Гордана Миленковић је једна од малобројних која је познавала Мишу Тумбаса и другу страну његове животне приче.

- Познавала сам га 44 године са Церака, његови родитељи чували су моју децу. Када су умрли они, а затим и Мишин брат, преузела сам на себе бригу о том човеку који је у ствари био велико дете. Није могао да брине сам о себи - казала нам је Миленковићева.

Она је дословно постала друга мајка Миши. Бринула је о његовим свакодневним потребама, јер он није умео чак ни новцем да се служи.

- Понела сам му 4. априла нешто више хране и лекова јер је најављивана двадесетчетворочасовна забрана кретања, а он је имао 66 година и због короне више није смео да излази из куће. Веома је патио због тога, јер је цео живот непрестано био у покрету. Највећи део његовог живота одиграо се на стадиону Партизана - испричала нам је Миленковићева.
Гордана Миленковић

Када је у суботу дошла до Мишине куће са залихама хране и лекова врата су била закључана. Узалуд је дозивала и лупала. Дошли су полиција и Хитна помоћ, али било је касно. Миша Тумбас је отишао да навија на небеском стадиону.

Наша саговорница је прва у филмовима које је ТВ Прва правила о Миши Тумбасу открила праву личност дежмекастог човека који је увесељавао стадионе често правећи скандале. Тако је откривено да је Мирослав Гајић особа с посебним потребама и да никада није радио јер није био способан чак ни да плати рачун у продавници. Трговци су му узимали сав новац јер није умео да рачуна. Гордани је испричао да је као дете гледао крвави обрачун ножевима међу рођацима и да је тај шок оставио трајне последице на његову психу.
БРИГА Гордана са Мишом у болници Фото: Принтскрин ТВ Прва

- Ипак, Миша је несумњиво имао огроман потенцијал, јер је у глави држао све термине свих такмичења свих Партизанових спортиста, чак и тренинга. Али, људи су га избегавали јер је живео као бескућник у руини од куће. Људи су се склањали од њега осим челних људи Партизана који су увек били љубазни према њему и давали су му, најмање 40 година, новац без кога не би могао да преживи - испричала је Гордана Миленковић.

Миша је у Баричу код Обреновца имао породичну кућу, али недовршену, без воде, грејања, столарије. Соба у којој је живео постала је брлог пун смећа када му је умро брат, последња одрасла особа која је бринула о том детету у телу одраслог човека. Ако није био на стадиону Партизана, Миша је долазио у ту кућу страве. Све време храну му је спремала и терала га да се шиша и купа комшиница Гоца, коју је слушао као малишан.
АКЦИЈА Навијачи уредили Гајићеву кућу

Када су за његову тешку животну причу 2015. сазнали навијачи Партизана и Звезде из Аустралије послали су новчану помоћ, а српски "гробари" су направили радну акцију. Први корак био је чишћење брда смећа, а затим оспособљавање куће Мише Тумбаса за живот достојан људског бића.

ПОКЛОНИК НА СВЕТОЈ ГОРИ
СМРТ родитеља и брата дубоко је потресла и променила Мишу Тумбаса, а још више доброта људи из Партизана који су му олакшали последње године живота. Он се због тога 2017. крстио, а кум му је био Душко Вујошевић. Више није правио инциденте на стадионима по којима је био чувен, а репортери "Новости" срели су га 2018. у манстиру Хиландар на Светој Гори, где је извесно време боравио као поклоник.