ПРЕ појаве короне врхунски фудбал је био као океан новца, у коме су са уживањем пливали играчи, тренери, менаџери, функционери и остали укључени у ову индустрију. Међутим, опаки вирус је зауставио сва профитабилна такмичења и однео зараду мерену милијардама евра. Због тога, сасвим је извесно да ће плате знатно да опадну, а трансфери од 100 милиона, бар у догледно време биће немогући.

Јасно је да више ништа неће бити као пре. Фудбал не може да избегне оно што ће погодити спорт и економију уопште - истакао је Александер Чеферин, председник УЕФА, која трпи огромне губитке због померања Лиге шампиона, Европског првенства...

Шта све тачно чека најпопуларнији спорт у будућности, нико не зна. И први човек ФИФА Ђани Инфантино је свестан тешких изазова, са којима ће се суочити светска кућа фудбала.

- Када прође пандемија, мораћемо сви да седнемо за сто и видимо какве ћемо потезе да предузмемо. Сасвим је могуће да ће морати да дође до велике реорганизације на свим нивоима и у свим сегментима фудбалског живота - каже Инфантино.

Оно што је у овом моменту ургентно је кориговање зарада. Јер, када нема утакмица, самим тим нема ни прихода било које врсте. И зато су клубови широм света у паници како да наставе са плаћањем своји асова. Само за Лионела Месија Барселона би морала месечно да издваја по важећем уговору 40 милиона евра, ПСЖ за Нејмара 35, Јувентус за Кристијана Роналда 30, Атлетико за стратега Дијега Симеонеа 43,9... А то су само појединци.

Свако ће пробати да реши проблем на свој начин, али ту не иде глатко. У Барселони је вођен прави рат између играча и управе због смањења плата од 70 одсто, и мање-више свуда је слична ситуација. Тимови Примере заједно губе око 700 милиона евра због неиграња мечева, а процена је да за све европске лиге укупан минус око 7 милијарди.

У таквој ситуацији, биће веома тешко неком клубу да издвоји 100 милиона за куповину једног фудбалера, и све наговештава да ће рекорд Нејмара од 222 милиона евра из 2017, када је прешао из Барселоне у ПСЖ, још дуго бити недостижан.

ЕНГЛЕЗИМА 30% МАЊА ПЛАТА
КЛУБОВИ Премијер лиге Енглеске близу су заједничког договора како да премосте кризу изазвану неиграњем мечевима, а у вези са платама фудбалера, које су на Острву изузетно велике.

Како пишу острвски медији, све су прилике да ће бити прихваћена идеја да се сваком играчу у свих 20 тимова, приходи смање једнако, за 30 одсто.