НАТО је већ две недеље сејао бомбе, али ни агресија, ни редовни знаци за ваздушну опасност, нису могли 7. априла 1999. године да зауставе фудбалере Партизана и АЕК да одиграју пријатељски меч пред прилично попуњеним трибинама у Хумској. Резултат је остао за историју, као и чињеница да су грчки пријатељи са црно-белима послали поруку свету да престане са атацима на неупоредиво слабијег.

- Сећам се веома добро тих дешавања из пролећа 1999. Неколико дана пре почетка бомбардовања смо играли вечити дерби на стадиону Црвене звезде, који је завршен 2:2 и сећам се да смо Матеја Кежман и ја били стрелци за наш тим. Већ тада се осећала нека озбиљна психоза, тешки дани и проблеми који су долазили су могли да се "напипају" - присећа се Саша Илић, легенда Партизана, најмучнијег периода на овим просторима у историји.

Српски спорт је и тада угашен на "дугме" као сада, због пандемије вируса корона, а један од директних учесника тадашње фудбалске лиге СРЈ и садашњи сведок свега што нас окружује, сматра да је пре 20 и нешто година све било за нијансу лакше.

- Мој је утисак да смо се некако тада лакше сналазили после тог почетног шока. Сећам се да су у одређеном броју ситуација били познати наредни потези НАТО авијације, па је с времена на време психоза и бивала слабија.

Тада је заустављена лопта, али не и тренинзи.

- Знам да смо и када је првенство обустављено тренирали на сваких неколико дана, што је на неки начин и пријало, посебно због те комплетно напете ситуације. Играли смо и у априлу ту пријатељску утакмицу са АЕК, где смо показали да проблеми можда могу да нас мало прикоче, не и да нас сломе.
И даље је нејасно када ће се и да ли првенствена трка наставити, самим тим и да ли ће постојати потреба да се шампионат реши административним путем.

- Тада смо проглашени шампионима неких десет кола пре краја, мислим да смо имали два бода више од Обилића. Не сећам се тачно у које је време донета одлука, а у овом актуелном тренутку, с обзиром на то да је корона глобални проблем, очекује да решење у Србији прате она која буду донета широм Европе.

Верује доскорашњи капитен Партизана да ће агонија која је паралисала добар део планете релативно брзо престати.

- Бојим се да су Италијани и Шпанци касно схватили о колико се великом проблему ради, па се зато вирус тако и проширио у тим земљама. Верујем да ћемо ми у најразумнијем могућем року успети да се вратимо нормалном животу - оптимиста је Илић.

На поменутој утакмици са АЕК, поред Илића, црно-бели дрес носили су: Рашовић, Станојевић, Ивић, Томић, Бјековић, Кежман, Дуљај, Илиев...
ВИШЕ ВРЕМЕНА ЗА ДЕЦУ
НЕ крије Илић да максимално поштује све препоручене мере везане за борбу против пандемије вируса корона.

- Врло ретко излазим, само када је нека неопходна набавка у питању. По цео дан сам са породицом, играм се са децом, сада имам много више времена за њих. Недостаје, наравно, фудбал, у сваком погледу, јер сам читавог живота везан за фудбал, али полако. Биће времена за све када се реши овај проблем.