КОНАЧНО су склоњени са Звездиног "казана", односно платног списка. Српски шампион раскинуо је уговоре са Холанђанином Раџивом ван ла Паром и Бразилцем Жандером, великим летњим промашајима. Ускоро, очекује се да званичну "захвалницу" добије и Шпанац Хозе Кањас, трећи члан ове групе странаца која је од старта пролећног дела радила одвојено од екипе. Још за време зимских припрема, без много сентименталности одстранио их је нови тренер Дејан Станковић, а после тога није се нашао ниједан клуб који би их ангажовао.

Сва тројица су трчкарала и тренирала посебно, примала су пуну плату, као да су са екипом. Ипак, коверте са мартовском зарадом биће последње што ће Ла Пара и Жандер ставити у џеп, пошто су у Црвеној звезди успели да пронађу решење како да их се отарасе, уз поруку "хвала и срећан пут".

Остало је још да се нађе начин како да се клуб растане и са искусним везистом Кањасом који је још пре увођења ванредног стања отпутовао у родну Шпанију. Најављени су преговори, па и ако они буду делотворни као са Ла Паром и Жандером, онда се челницима црвено-белих може скинути капа на агилности и одлично урађеном послу за време ове неочекиване паузе. Једним ударцем "убили" су неколико мува - јер су без већих натезања направили и договор са свим играчима да у наредна три месеца примају половину плате. Тачније, фудбалери су сами доставили управи документ у писаној форми у којем предлажу умањење својих зарада од педесет одсто. Због тога их је генерални директор Звездан Терзић поносно похвалио да "нису само добри играчи већ и добри људи јер су показали високу свест и одговорност према свом клубу."

Ова солидарност и великодушност првотимаца донеће уштеду клубу од око 3,5 милиона евра, а пошто су са грбаче склоњени Ла Пара и Жандер, та цифра ће бити већа јер су њихове месечне плате биле око 70.000 евра (50+20).

Обојицу ће навијачи Црвене звезде брзо заборавити. У ствари, Жандера баш и неће јер је направио бесмислен пенал у Атини и испао главни кривац што се екипа није преселила у Лигу Европе. Од 15 утакмица у црвено-белом дресу, бразилски леви спољни је најбољу одиграо у Копенхагену, она му је била једина светла тачка.
Од Холанђанина Раџива ван ла Паре очекивало се много, добило се - ништа. Плаћен је Хадерсфилду 1,2 милиона евра, да би се на "Маракани" показао као другоразредни играч. Сакупио је једанаест утакмица, од тога чак пет у Лиги шампиона, после чега су га навијачи Звезде с разлогом цинично прозвали "Ла Пара превара".

КАТАСТРОФА
У ЦРВЕНОЈ звезди су имали најбољу намеру да се добро појачају када су кренули у поход на другу узастопну Лигу шампиона. Прво су, за време квалификација доведени Кањас и Жандер, затим и Гарсија. Чим је оверен улазак у елиту није се штедело да се доведе још један брз и продоран играч, избор је пао на Ла Пару.

После нешто више од пола године, испоставило се да је летња куповина била катастрофална, јер се од четворице легионара још рачуна само на Аргентинца Гарсију, али ни он није стартер у тиму Дејана Станковића.