КЛУБ је предложио - играчи су пристали. Фудбалери Црвене звезде су без поговора прихватили да им се смање плате за 50 одсто у наредна три месеца. Ову њихову одлуку пренео је генерални директор црвено-белих Звездан Терзић који је први, пре неколико дана, истакао да је ова ванредна мера неопходна да би се лакше пребродиле последице финансијске кризе коју је изазвала пандемија вируса корона. Процене су да ће клуб тако уштедети око 3,5 милиона евра.

Терзић је захвалио играчима на разумевању и изразио задовољство што је екипа на овакав начин показала приврженост и солидарност са клубом.

- Задовољство ми је да саопштим да су играчи Црвене звезде и овом приликом показали високу свест и одговорност према свом клубу. То је доказ да нисмо селектирали само добре играче већ и добре људе. Они су управи клуба у писаној форми доставили документ који између осталог садржи предлог за умањење плате од 50 одсто у наредна три месеца, а да о евентуалном умањењу зарада за наредни период разговарамо у јулу, када финансијске последице пандемије буду јасније видљиве. Прихватање оваквог предлога било би само део мера које ФК Црвена звезда спроводи у циљу смањења трошкова пословања, а све са намером да са што мање последица пребродимо предстојећу кризу - истакао је Терзић у клупском саопштењу за јавност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Звезда и званично раскинула уговоре са Ван ла Паром и Жандером

Први човек српског шампиона је недавно открио колико је корона већ пореметила планове црвено-белих овог пролећа, па и лета.

- Ми смо већ платили велики цех. Имали смо на видику трансфере Милоша Дегенека и једног од шпицева, Милана Павкова или Ричмонда Боаћија, али због короне све је пропало. Од тих пара смо мислили да исфинансирамо пролећни део сезоне. Није то паушална процена, него искуство из прошлих година. Остваривали смо озбиљне приходе из Азије. Најозбиљније приходе имамо од трансфера играча, а сада је питање шта ће бити на лето. Највећи клубови ће смањивати буџете, а то значи да ће на европском нивоу бити много мањи фонд за трансфере него до сада. И све то ће се као домино ефекат прелити на клубове као што су Звезда, Партизан или бивши шампион Словачке Жилину, који је прогласио банкрот.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Владимир Петровић Пижон: Немам још 65, али не излазим напоље

Пошто су се играчи сагласили да се у наредна три месеца одрекну половине својих прихода, по првим рачуницама испада да су помогли Звезди да уштеди око 3,5 милиона евра. То је лепа цифра, али није ни петина годишњег буџета који износи 25 милиона евра. Спонзорски уговори од "Гаспрома" и "Телекома" доносе клубу још шест милиона, па ће менаџмент црвено-белих пред собом имати тежак задатак да у овим новим околностима обезбеди сва средства неопходна за нормално функционисање. Неизвесност је велика у сваком погледу, још се не зна ни да ли ће се и како окончати ова сезона, па ће само способни и умешни клубови успети да одоле новим изазовима. У Црвеној звезди могу да буду поносни на то што имају овако рационалне и привржене фудбалере.

КОРОНА ОТРЕЗНИЛА ФУДБАЛСКИ СВЕТ
ТЕРЗИЋ се сложио да су фудбалери у Европи пре пандемије имали нереално високе зараде.
- Све радимо да бисмо сачували Звезду као систем. Негде је вероватно и на европском нивоу дошло до нереално високих плата многих играча, па и у Црвеној звезди. А, ова пандемија, која је довела до финансијског карамбола и колапса у европском фудбалу, отрезнила је фудбалски свет. Мораће на рационалнији начин да се приступа у будућности.