ОВО је тренутак, можда крајње време, да се цивилизација мало ресетује, да се мењају приоритети. Јер, врло је могуће да нећемо више имати шта да узмемо од планете. Догађале су се катастрофе кроз људску историју, и колико смо ми "заслужни" што мењамо природу, климу? Тим речима, на прву лопту о ситуацији пандемије вируса корона, реагује Милан Лане Јовановић, наш прослављени фудбалер, бритак и прецизан у изразу, једнако као некад на терену са "бубамаром". Знан као знатижељан, веома добро информисан и начитан, омиљен у сваком друштву, има јасне ставове и не крије да његова размишљања иду у правцу очувања животне средине.

- Из једне рутине, наметнуте су нам стриктне мере, које не пријају. Пратимо извештаје, надамо се да пандемија неће дуго потрајати, а питање је колико је маха узела. Када се све заврши и по протоку одређеног времена, видећемо да ли је реч била о несмотрености, непажњи... или је све било испланирано - каже Лане у свом стилу и истиче да људима тешко падају ограничења. - С друге стране, сада удишемо чистији ваздух, има више мира, без нервозе, јурњаве, убрзања и усијања. Бар тако је тренутно у Новом Саду, који је тек у последњих неколико година попримио те карактеристике брзог начина живота. Међутим, шири аспект је забрињавајући, јер ће бити, претпостављам, стравичних економских реперкусија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јасна порука из УЕФА: Не постоји рок за завршетак сезоне!

СИНОВИ ФУДБАЛЕРИ- СА синовима, који су сва тројица фудбалери, сваког јутра, док још нема никога, изађем на терен иза зграде. Играмо, истрчимо се, а њима то највише значи. Такође, у дневној соби смо поставили неке справе и подлогу за вежбање. Лазар и Душан су у Војводини, најмлађи Милош је у Сокеру. То ми је посебно важно. Такође, имам навику да читам свакодневно неколико сати и бар по том питању сам сада свој на своме - каже Лане.

Лане, такође, у условима ванредне ситуације истиче видну људску солидарност, дисциплину, емпатију...

- Екстремне ситуације побуде трајне вредности као мелем на рану у мору препуцавања, од светског до регионалног, од мржње, борбе за капитал... Ипак, нисам оптимиста да ће многи задржати тај курс, већ све заборавити и кренути по старом. Јер, као да свет не може без деструкције. Отуд и питање, јесу ли људи маћехинским односом према животној средини радили и на вирусу, и не би ме чудило да је човек узрок.

Има Лане много пријатеља на свим меридијанима, у контакту је, размењује информације.

- Другар у Милану је у шоку. Све нас је ово затекло. Размере, сигурно, превазилазе сва очекивања, ситуација је драматична. Зато је код нас неопходан крајњи опрез и треба слушати упутства. Ми се опиремо ауторитету, али морамо веровати онима који имају стручну поставку, који брину за последице. Било би добро да не платимо високу цену, него да се елегантно извучемо. Не морамо бити екстреман пример за све. За многе ствари у историји смо много платили, а могли смо проћи безазленије. Сматрам да дисциплином нећемо бити у врху листе погођених земаља. На нама је одговорност да се придржавамо и допринесемо уведеним мерама - закључио је Јовановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Звезда и званично раскинула уговоре са Ван ла Паром и Жандером

ГЛЕДАТИ ЖИВОТ КРОЗ ДРУГУ ПРИЗМУ
МИЛАНУ Јовановићу највише недостају дружења са некадашњим саиграчима и пријатељима, посебно на терену за мали фудбал, на којем су се окупљали два пута недељно.
- Редовни су Милош Красић, Милан Степанов, Милан Вјештица, Игор Ђурић, Радован Кривокапић, Радослав Батак... - каже Лане. - Када се поремети рутина, човек има времена да сагледа живот кроз другу призму. Дружење је својеврсно надахнуће, и када тога нема, празан си. Многе ствари ћемо ценити још више када се ово заврши.