Најбољи стрелац у историји фудбалске репрезентације Енглеске Вејн Руни рекао је да је борба моћи око тога на који начин играчи из Премијер лиге могу финансијски да помогну у борби против корона вируса "срамотна" и да су играчи у ситуацији у којој не могу да победе.

Секретар за здравство Мет Хенкок рекао је да фудбалери морају да ураде више да помогну, а Премијер лига предложила је да им се плата смањи за 30 одсто.

Руни, који игра за Дерби каунти, рекао је да жели да помогне, али је у колумни за Сандеј тајмс упитао због чега су фудбалери ођедном постали лаке мете.

"Премијер лига је објавила предлог и то је увећало притисак на фудбалере који су, по мом мишљењу, у ситуацији у којој не могу да победе. Ако играчи кажу да се не слажу и да неће пристати на смањење од 30 одсто, из разлога што ће неке финансијски упропастити, то ће бити представљено као да богати играчи одбијају смањење", навео је Руни, пренео је Би-Би-Си (ББЦ).

"То ми се чинило чудним јер се свака друга одлука у овом процесу држи иза затворених врата, али ово је морало да се објави. Зашто? Чини се да би се играчи посрамили, да их сабијеш у угао у коме морају да пристану на изгубљени приход", додао је бивши капитен Манчестер јунајтеда.

Селектор репрезентације Енглеске Гарет Саутгејт наводно је пристао на смањење плате од 30 одсто, али Савез још није то потврдио.

Удружење професионалних фудбалера (ПФС) сматра да би смањење плата од 30 одсто било штетно за здравствени систем, пошто би представљало више од 500 милиона фунти смањења и губитак пореских доприноса од више од 200 милиона фунти за британску владу.

Руни је, такође, довео у питање и време када је објављен предлог о смањењу плату, пошто су капитени премијерлигашких клубова већ разговарали о оснивању хуманитарног фонда.

Он је рекао и да је допринос Премијер лиге од 20 милиона фунти здравственом систему "кап у океану" у поређењу са оним што се од играча тражи да дају.

"Срамотно је како се све одиграло претходних дана. Схватам да су играчи добро плаћени и да би могли да дају новац. Али, то би требало да се ради појединачно, од играча до играча. Kлубови би требало да разговарају са сваким фудбалером, да објасне да су уштеде важне за опстанак. Играчи би то прихватили", рекао је Руни.

"Један играч би могао да каже: 'Могу да приуштим 30 одсто мању плату', а други да може да приушти пет одсто. Ја немам проблем са тим да неки од нас плате више. Не мислим да би то узроковало проблеме међу играчима. Kако год да погледате, ми смо лаке мете. Оно што се не види је да је половина наших зарада отишло на порез. Новац који иде држави, новац који помаже здравству", додао је он.

Руни је питао и зашто се "велике звезде из других спортова који избегавају плаћање пораза живећи у местима попут Монака", не критикују због финансијске помоћи које нуде у борби против пандемије.

Он је рекао и да очекује рекације на његов став о смањену плата, али да је желео да се обрати уместо фудбалера.