Kлубови енглеске Премијер лиге предложиће својим фудбалерима смањење плате од 30 одсто како би се сачувала запосленост, након што је објављено да се сезона неће наставити док не буде безбедно због пандемије корона вируса.

Сви клубови су се сложили да играчима предложе "комбинацију условног смањења и одлагања".

Премијер лига ће дати 125 милиона фунти Енглеској лиги и Националној лиги и 20 милиона фунти здравственим властима и најугроженијима.

Kлубови и даље намеравају да заврше такмичења у шампионатима и куповима.

"Свако враћање такмичењима одвијаће се само уз пуну подршку Владе и када медицинске смернице то дозволе. Премијер лига се неће вратити почетком маја, а сезона 2019/2020 ће се наставити само када то буде безбедно и примерено", наводи се у саопштењу Премијер лиге, пренео је Би-Би-Си (ББЦ).

На фудбалере је обраћена посебна пажња, а посебно секретар за здравство Мет Хенкок, који је рекао да би они требало да пристану на смањење плата и одиграју своју улогу у пружању подршке током пандемије корона вируса.

Kапитени клубова, предвођени Џорданом Хендерсоном из Ливерпула, разговарали су о основању хуманитарног фонда за помоћ здравственом систему.

После данашњег састанка Премијер лига је предложила да се смање плате како би се "сачувала запосленост у фудбалу".

"Ове смернице ће се стално контролисати како се околности буду мењале. Лига ће бити у редовном контакту са Удружењем фудбалера, а синдикат ће се прикључити састанку између Лиге, играча и представника клубова у суботу", наводи се у саопштењу.