ФУДБАЛСКА лопта стоји широм планете скоро три недеље, а последице њеног мировања ће осетити и велики и мали. У Србији би са неминовном финансијском кризом, коју је са собом донела пандемија вируса корона, требало да се суоче сви, па и два наша највећа клуба. Од тога у разговору за "Новости" не бежи генерални директор Партизана Милош Вазура, апострофирајући немогућност продаје играча у време пандемије и дужем периоду по њеном завршетку као велики проблем.

- Очекујем тешке последице по функционисање клуба, пред нама су сигурно велики губици и јасно је да ћемо морати да пронађемо начин да што је безболније могуће прођемо кроз овај тежак период. Тај ударац је у новонасталим околностима немогуће избећи, али се мора учинити све да последице буду ублажене - јасан је први оперативац клуба из Хумске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лазар Марковић номинован за награду "Хероји Београда": Помогао сам колико сам могао, ту сам за шта год треба док траје ванредно стање

"ЗЕМУНЕЛО" ЗАТВОРЕН КЛУБ из Хумске по Вазуриним речима функционише са озбиљно смањеним капацитетима. - Практично одмах после утакмице са Вождовцем екипа је распуштена, а ми имамо дежурства на стадиону, деси се да нас буде пет или шест уз портире који се смењују на 24 часа. Суштински посла и нема. "Земунело" је затворен, осим портира, тамо се појављује само директор центра.

За разлику од европских клубова који највише "крше прсте" због немогућности да приходују од продаје улазница и ТВ права код нас је ситуација потпуно другачија. Трансфер политика на којој се у највећој мери заснива живот Партизана тренутно је најблаже речено "магловита".

- Таква је ситуација сада, таква ће бити уколико се сезона настави и по мом мишљењу слично ће бити и шест месеци после нормализовања ситуације широм Европе и света. Велико је питање како ће уопште изгледати предстојећи прелазни рок, нема сумње да ће у најбољем случају промет бити преполовљен. Логично је очекивати и пад цена играча на тржишту.

Црно-бели су током зиме уговорили трансфер Страхиње Павловића у Монако тежак више од 10 милиона евра, а на тим "висинама" су биле и потенцијалне продаје Умара Садика и Филипа Стевановића. Такве приче извесно неће бити на снази током лета.

- Не могу да претпоставим шта ће се тачно дешавати, али сам сто одсто сигуран да ће све то бити далеко од онога што смо очекивали и прижељкивали. Опоравак не може да уследи преко ноћи, а и ми ћемо морати добро да размислимо који су потези најбољи у ситуацији велике финансијске кризе која је претња свима.

Жал због појединих "прескочених" трансфера током зимске паузе појачавају пролећни састанци који су отказани због проглашења пандемије.

- Да се није догодило све што се догодило, у Италији бисмо имали два важна састанка 10. и 11. марта. Имали смо понуде за два наша играча тешке између седам и десет милиона евра. Били смо практично на прагу договора и сада од тога нема ништа. Све се одлаже, продаје ће чекати неко боље време, а верујем да ће долазака бити. Оно што је последњих дана и недеља горући проблем послодаваца и играча јесу примања фудбалера. Гледишта су очекивано различита, а у Партизану верују да ће договор бити постигнут на начин да не буде тензије и већег незадовољства.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шћеповић за „Новости“ из Јапана: Токио дише без маски, овде су паркови попуњени, ситуација на улицама је уобичајена

- Почели смо разговор на ту тему са нашим играчима претходних дана. Препоруке УЕФА постоје, желимо да чујемо шта играчи мисле, па ћемо на основу свих елемената донети одлуку врло брзо, за неколико дана. Мислим да би пре тога било некоректно да износимо у јавност идеје, жеље и планове везано за решење овог питања.

На крају Вазура није желео да се одреди према опцијама за могући завршетак првенства изван фудбалског терена већ је само кратко поручио:

- Верујем да ће до почетка јуна све заживети.

ШЋЕКИЋ НЕ МОЖЕ ДО ДЕТЕТА
КЛУПСКИ челници су константно на вези са играчима. Генерални директор црно-белих тврди да су странци без икаквих проблема прихватили да остану у Србији за време трајања ванредног стања.
- Супруга Александра Шћекића се породила у Црној Гори за време ванредног стања и пошто су у међувремену затворене границе он још није био у прилици да види најмилије. Од породице која је у Риму је одвојен и Умар Садик - објаснио је Вазура.