МНОГИ фудбалери Црвене звезде су сигурно попадали са својих столица када су прочитали изјаву Звездана Терзића да ће им плате и уговори у наредна три месеца бити "пресечени" напола. Њихов генерални директор био је јасан - клуб ће у складу са препорукама ФИФА смањити примања играчима за 50 одсто, због општег финансијског колапса изазваног разорним последицама пандемије вируса корона.

И од ове вести некима се сигурно подигла температура, поготово што је сервирана као свршен чин. Терзић је пре званичног састанка са играчима ауторитативно истакао да нема много простора за разговор, јер је одлука "упакована" у варијанти узми или остави.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Преминуо Ранко Борозан - бивши фудбалер Партизана и Звезде

И ТЕРЗИЋУ ТАЊА КОВЕРТАНАЈВЕЋЕ месечне зараде у Црвеној звезди износе 50.000 евра и њих имају странци Бен, Боаћи и Ла Пара. Поред играча, предвиђено је да се плате по истом принципу смањују и свим запосленима у клубу, па су неки медији објавили да ће генералном директору Терзићу у коверти наредна три месеца "шушкати" по 4.000, уместо по 8.000 евра.

- Оно што следи у наредних неколико дана је разговор са сваким играчем, упознаћемо их са ситуацијом - каже Терзић. - Предочићемо која је препорука ФИФА, а то је да се смање плате на 50 одсто у ова три месеца. За три месеца је летњи прелазни рок, чека нас разлаз са неким играчима, па и онима који не буду прихватили. Играчи, међутим, морају да буду свесни да и њихови потенцијално нови клубови примењују исте економске мере. Разговараћемо о финансијској перспективи Црвене звезде због свих ових проблема. Имамо директан контакт са ФИФА и УЕФА. До решења долазимо и у разговору са еминентним људима. Наравно, све то мора да се уклопи у правну форму.

Да су играчи затечени, видело се по реакцији Милана Борјана. Капитен црвено-белих је у име свих одговорио умерено и дипломатски, али и са поруком да они тек треба да донесу заједничку одлуку о овом питању.

- Више од половине играча Црвене звезде није у Београду, комуницирамо телефонским путем. Ово није тема и одлука која би се решавала и доносила на даљину, већ када сви будемо у Београду сешћемо и разговарати на ту тему, саслушати предлог клуба и изнети наш став или дати заједнички предлог. Већ три године наша свлачионица је једна јединствена и јака породица која све одлуке доноси и брани заједничким снагама, па ће тако бити и сада - поручио је Борјан.

Ове, ванредне и изнуђене мере, сигурно ће растеретити и смањити годишњи буџет. У последњих пет година он је константно растао, наравно, највише због играња у Лиги шампиона две године заредом. Што од награда УЕФА, што од продаје играча, српски шампион је инкасирао око 100 милиона евра у последње три године, па се Терзић с разлогом хвалио да је клуб коначно стао на зелену грану.

- Звезда има 30 милиона евра расхода годишње. Цео дуг од 60 милиона евра из 2014. је враћен, остао је само порез од милион и по евра. Чак 35 милиона је извађено кеша, док је 25 милиона отписано. Данас имамо дуг од 25 милиона који не оптерећује, јер 16 милиона још није ни доспело - истакао је недавно Терзић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Србија иде на Мундијал: Светске кладионице о исходима фудбалских такмичења која ћемо гледати после пандемије

Уз инвестиције у играчки кадар и појачања, црвено-бели су улагали велика средства у инфраструктуру и јуниорску школу. Ипак, ове сезоне велике суме су бачене због лоше процене код довођења странаца. Тако је Холанђанин Раџив ван ла Пара плаћен преко милион евра, а сада је "отписан" и тренира ван екипе са још двојицом "промашених легионара", Кањасом и Жандером. Што би рекао наш народ, "жали боже пара".

Иначе, по специјализованом сајту "Трансфермаркт" тим Црвене звезде вреди 60 милиона евра, што је одлична цифра, али је она сада под великим знаком питања јер је очигледно да свет фудбала чека рецесија када прође ова пауза због короне, па ће и вредности играча да падају. На "Маракани" су и пре короне најављивали штедњу, другачију и скромнију трансфер политику, форсирање младих играча из своје школе, али опет, то је све контра од онога што је Терзић често раније причао да су "за јак тим и редовно играње у европским такмичењима потребна и велика улагања". Када се подмлађује и реновира екипа, креће се на дуг и стрпљив пут до остваривања врхунских резултата.

ЗБОГ "КРЕСАЊА" ХАОС У ДИНАМУ
ИГРАЧИ у другим клубовима, углавном су тешка срца пристајали да их жестоко ударе по џепу, поготово када им је то било наметнуто решење. Тако је било у Барселони, па је тек после преговора и Месијеве иницијативе дошло до компромиса и то само да би остали запослени у клубу имали нормална примања.
У загребачком Динаму испао је хаос, првотимци нису хтели да потпишу одлуку о смањењу плата, убрзо су уручени откази већини чланова стручног штаба, због чега је најављен и одлазак тренера Ненада Бјелице.

ТОП ПЕТ ПЛАТА
1. Боаћи(700.000 евра годишње, 58.000 евра месечно)сада 29.000 евра
2. Бен(650.000 евра годишње, 54.000 месечно)сада 27.000 евра
3. Ла Пара(500.000 евра, 40.000 евра)сада 20.000 евра
4. Милан Борјан(500.000 евра, 40.000 евра)сада 20.000 евра
5. Томане (500.000 евра, 40.000 евра)сада 20.000 евра