МАДРИД је у потпуности паралисан већ 17 дана и права борба за повратак у живот тек предстоји. Шпански премијер Педро Санчез је 14. марта донео одлуку о увођењу ванредног стања, а пре десет дана и о додатном продужетку, што је било и једино што је могло да се очекује, с обзиром на велики број заражених вирусом корона у овој земљи.

Легендарни фудбалски ас Милинко Пантић, који са породицом живи у Мадриду, за "Новости" преноси како изгледа живот и борба са пошасти која је зауставила или успорила највећи део планете.

- Морамо да се понашамо како је наложено, то је једини исправан пут. Уплашени смо као и сви овде, веома смо свесни да нема зезања нити простора за било какве неозбиљности. У стану смо константно, трудимо се да ризик од могућности да се заразимо сведемо на минимум - јавља Пантић из свог дома у шпанској престоници.

Ужасне слике се смењују на малим екранима, вирус корона је централна, практично и једина тема последњих дана и недеља.

- Колико год могу избегавам да читам и гледам вести о броју преминулих. Страшне су то слике, ужасне, људи одлазе сами, у тишини, најближи не успевају ни сахране да организују.

Шпанија је земља која је уз Италију у Европи највише погођена.

- Моје је мишљење да се можда мало и закаснило са мерама. Шпанци су људи који у нормалним околностима знају да седе по кафићима и ресторанима по 18 сати. Неозбиљност у ситуацијама каква је ова уме да заболи, али мислим да су сада схватили да имамо само два избора - да преживимо или да умремо.
САМ У ПРОДАВНИЦУОД пре 17 дана кретање у Мадриду је ограничено, а у функцији су само продавнице, апотеке и здравствене установе.
- Казна, уколико затекну двоје заједно на улици или у колима, износи и до 1.000 евра. Из тог разлога по најосновније намирнице у продавницу излази само један члан породице - објашњава Пантић.

Србија је, за разлику од Шпаније, максимално пооштрила мере чим се појавила опасност од значајног повећања броја заражених.

- Наш председник и сви надлежни у Србији заслужују све похвале за тај потез, јер људи морају што пре да схвате озбиљност ситуације и да заштите себе и друге. Свако ко не третира вирус корону на начин који је неопходан представља потенцијалног убицу. Готово да нема разлике у односу на неког ко седне за волан пијан или дрогиран.

За разлику од других, Милинко Пантић као некадашњи спортиста лакше подноси карантин, а ситуацију олакшавају стални контакти са пријатељима.

- Константно сам на вези са Радомиром Антићем, као и са пријатељима широм света. Ево баш сам разговарао са човеком из Азербејџана, и они уводе озбиљне мере. Поновићу оно што је, по мом мишљењу, кључно, а верујем да многи размишљају на тај начин. Имамо две опције - преживети или умрети. На нама је да учинимо све да победи ова прва - јасан је и оптимистичан на крају разговора за "Новости" Милинко Пантић.

СПОРТ ВИШЕ НИЈЕ ТЕМА
МАДРИДСКИ Атлетико је недавно начинио подвиг елиминисавши Ливерпул у осмини финала Лиге шампиона, али је фудбал тема која се више практично и не помиње.

- Никоме, нормално, није до фудбала и спорта. Наравно, свима нама, мени као бившем спортисти, много недостаје. И не само фудбал, кошарка и тенис такође. Надам се да ћемо брзо победити ово зло које нас је задесило и да ћемо се вратити редовним активностима.