ЈАПАН и МОК су одложили Олимпијске игре на годину дана, међутим, далеко од тога да је спорт у овој земљи клонуо. Најаве су да би фудбал могао да добије задатак да оживи нацију која има тек нешто више од хиљаду заражених. Многи сматрају да ова цифра није реална, па су тим поводом "Новости" нашле саговорника у нападачу Маћиде - Стефану Шћеповићу.

- Маћида је предграђе Токија, савремене метрополе чији број становника је стално у порасту - објашњава Шћеповић. - Не смем ни да помислим какве би све последице могао да нанесе престоници вирус корона да становништо, и пре његове појаве, није било опредељено на самозаштиту и дисциплину. Овде, је нормално, носити маску, коју углавном користе болесни или они који се осећају тако. Основно правило је да заштите околину од вируса који евентуално носе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Петрић Шкотима причао о ситуацији у Србији и зашто бившим фудбалерима изолација пада лакше него садашњим

НИКО НЕ ИСПАДА, ЕЛИТА БРОЈНИЈА ФС ЈАПАНА је ових дана увео забрану испадања из лиге, а како би првенство учинио краћим, трећепласираном из Друге лиге укинуо могућност да се преко баража домогне елите. Дакле, најслабији тимови савезног ранга такмичења не морају да брину о опстанку, па ће Прва лига од следеће сезоне бити богатија за два клуба.

Олимпијске игре су отказали сами учесници.

- Створила се непотребна сумња. Огроман новац је уложен, а сада мора на неко време све да причека. Јапан функционише беспрекорно. Све ради, а имам утисак да се изузев острва Хокаидо, где има највише заражених, вирус као тема све мање провлачи - додаје Шћеповић.

Да Јапан има здраву нацију, идеална прилика да остатку света то и докаже могло би да буде враћање фудбалера и навијача на стадионе. Наиме, првенство је после првог кола "замрзнуто", али лопта би ускоро могла да крене.

- Клубови притискају Савез, траже да првенство наставе и без публике - открива Шћеповић. - О већини клубова Прве и Друге лиге брину финансијски моћни спонзори, па им тај новац од претплатних карата значајно не попуњава рупе у буџету. Мислим да би првенство већ почело да се овом предлогу нису супротставили они "мали". Искрено, ни ја не видим неку препреку. Свестан сам да је у осталим државама далеко теже стање по питању вируса корона, што овде засигурно тврдим да није.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Варга за „Новости“: Нисам могао да дишем, плућа су ми била готово затворена, зато молим људе да се не играју са овим вирусом

Док се у целом свету кретање ограничава, тамо је слика потпуно другачија:

- Паркови су испуњени, метро је као мравињак, а ситуација на улицама уобичајена. Клуб нема никаквих препрека. Редовно тренирамо, а физичке и остале фудбалске способности имали смо шансу да проверимо у пријатељским дуелима против Шимицуа, Ураве, Јокохаме...

Сунце се буди у Јапану, а сви су предуслови да ће са њим и фудбал:

- Паузи су дани одбројани. Једина промена која се десила појавом короне је што нама пред улазак у клуб мере температуру. Она је нормална код свих фудбалера, па верујем да крајем априла шампионат може да почне - најављује Шћеповић, бивши нападач Партизана, који је занат "пекао" и на теренима Шпаније, Мађарске и Пољске.