Петрић Шкотима причао о ситуацији у Србији и зашто бившим фудбалерима изолација пада лакше него садашњим

Novosti online

31. 03. 2020. у 13:19

Петрић Шкотима причао о ситуацији у Србији и зашто бившим фудбалерима изолација пада лакше него садашњим

Гордан Петрић фото: Н. Параушић

Много је лакше пратити инструкције када сте бивши фудбалер. Иначе, људи који су се бавили и баве спортом се лакше адаптирају на стање карантина - рекао је некадашњи дефанзивац
Српски садашњи и бивши спортисти помогли су на разне начине државним институцијама у борби са вирусом корона. Један од њих је и некадашњи фудбалски репрезентативац Гордан Петрић, чија је донација од 50.000 евра доспела у жижу интересовања у Шкотској.

Подсетимо, Петрић је у тој земљи провео седам година, играјући за Данди јунајтед, Глазгов Ренџерс и Хартс.

- Истина је, донирао сам неки новац. Срећан сам човек што могу то да урадим и што уопште имам шансу да помогнем. И нисам само ја то урадио у Србији. Новак Ђоковић, Ана Ивановић и још неки фудбалери су такође помогли - рекао је Петрић за шкотске медије и додао:

- Не кажем да сви бивши спортисти треба да то ураде. Свака особа има различиту ситуацију. Видим колико се муче људи у Србији, Шпанији, Италији, Шкотској у овој ванредној ситуацији и било ми је драго што сам могао да помогнем.  

Шкоте је занимало каква је ситуација у Србији.

- И у Србији је било као у осталим земљама. На почетку епидемије корона вируса, људи су мислили: ’Неће се десити у мојој земљи или мом граду’. Али десило се. Већ четири недеље је како имамо епидемију у Србију. Слушамо шта доктори кажу и прихватамо савете које нам дају власти.

Петрић је открио како се он привикао на мере изолације.

- Што се мене тиче, врло лако. Много је лакше пратити инструкције када сте бивши фудбалер. Иначе, људи који су се бавили и баве спортом се лакше адаптирају на стање карантина. То сам радио и као играч, па ми није ништа ново. Било је: тренинг, хотел, утакмица, хотел, тренинг, хотел... Такав је наш живот.  

Петрић је навео Шкотима пример легендарног тренера Миљана Миљанића који је био познат по стављању тима у карантин.

- Миљан је један од наших најбољих тренера свих времена. Kада је био тренер Црвене звезде 70-их година прошлог века, практиковао је карантин пре и после сваког тренинга, пре и после сваке утакмице. Веровали или не, једне сезоне је провео 260 дана у карантину са својим игарчима. Иста ситуација је била и када је био тренер репрезентације. Миљанић је био веома важан човек када сам ја почињао да тренирам фудбал. Kасније је постао и први човек југословенског фудбала. Помогао нам је да освојимо Мундијалито у Чилеу 1987. године. Иако није био тренер те генерације, он је направио селекцију играча. Имао сам среће да сам радио са таквим човеком. Био нам је свима као отац.

У време када је Петрић био професионални фудбалер карантин је био свакодневица и током клупских обавеза.

- Kада сам дошао у Партизан, такође смо имали та правила о карантину. Морали смо да остајемо у хотелу пре и после сваке утакмице. То је значило да можемо да се опустимо и одморимо као људи. Kарантин ми никада није тешко падао.

Ипак, то је било некад...

- Ако би данашњим играчима предложили такве мере, вероватно би они рекли: ’то је ј....а срамота!’. Не знам ни да ли би се моји некадашњи саиграчи попут Брајана Лаудрупа или Пола Гаскојна  сложили са таквим мерама. Али тако је било некад. И можда је тако било боље него данас!

Петрић позива на опрез и када се све ово заврши и када фудбал опет крене.

- После само две недеље без тренинга, физичка спрема играча почиње да пада. Чак и ако вежбаш у затвореним условима. Биће потребно да се играчи адекватно припреме за наставак сезоне. У Србији је остао још знатан број мечева у првенству и купу и играчи ће ризиковати повреде и проблеме ако не буду добро припремљени. Треба времена да се спреме. Неће моћи да се игра у ритму понедељак – среда – субота. Убићете играче ако се то буде тражило од њих. Није лако сада проценити шта и како да се ради... Ако се донесе одлука да се игра у брзом ритму пре нове сезоне, онда озбиљно ризикујете да изгубите битне играче за следећу сезону - каже Гордан Петрић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације