ПРЕД Барселоном је драматичан период у финансијском смислу. Како пише "Марка", Каталонци се налазе пред "црном рупом" од 100 милиона евра, због проблема које је изазвао вирус корона. Прихода, који су били загарантовани нема, а расходи су огромни, поготово због великих плата највећих звезда тима. Решење се зато ужурбано тражи.

Барса је један од бројних великих клубова широм Европе који се суочавају са страховима у вези са недостатком новца услед неиграња. Ипак, за клуб са стадиона "Камп ноу" тај проблем је посебно непријатан, јер је у питању 100 милиона евра, а то је десет процената буџета за 2019/2020. И зато челници клуба раде на програму спаса, који би се решио привременим смањењем плата.

Каталонци су навикли на редовне и значајне приходе од утакмица и права на ТВ преносе. Клуб је, тако, прошле сезоне зарадио 93 милиона евра на продаји улазница за домаће мечеве, односно 3,1 милион по сусрету. По тој логици, ако би се суспендовале све утакмице до краја шпанског првенства, као оне које би их чекале у Лиги шампиона, губитак би био 26,4 милиона евра. Уз бонусе УЕФА за долазак у завршницу такмичења, рецимо до полуфинала, изостао би додатни 31 милион. Барса је, иначе, у осмини финала ЛШ, и после 1:1 у Напуљу, није одигран реванш.

Телевизијски преноси сусрета у Примери су још једна ставка која недостаје. Клуб је добио око 85 одсто предвиђених пара, и требало је да приходује и остатак, али мечеви се не играју, и у касу не стиже предвиђених још 25 милиона.

Даље следе и фактори, који нису директно повезани са самим такмичењима, а то су зараде од продаје дресова и сувенира, приходи од музејских улазница, затим од чувених Барсиних школа широм света... Процена је да је створен минус од 15 милиона евра због затварања музеја, који је прошле године увећао конто клуба за 60 милиона.

ИГРАЧИ ПРИХВАТИЛИ СМАЊЕЊЕ ПЛАТЕ ОД 70 ОДСТО
После једнонедељних преговора играчи и управа Барселоне постигли су договор о драстичном смањењу плата. Капитен Лео Меси саопштио је да су фудбалери прихватили смањење примања за 70%. Истовремено је најавио да ће играчи помоћи да запослени у клубу не трпе последице кризе. Успут је мало "закачио" управу рекавши да су играчи изненађени што су неки покушали да нас гледају кроз лупу.