ВИРУС корона је "саплео" фудбал и у Израелу. Спорт је преко ноћи постао ствар о којој се не прича. Владимир Ивић, тренер Макабија из Тел Авива, актуелног шампиона ове земље, поручио је за "Новости" да је тема свих тема борба против вируса који је јаче него ико у последњих 75 година погодио планету.

- До пре петнаестак дана је екипа била на окупу, тренирали смо и стигла је одлука да спорт мора да стане у Израелу. Живот, на срећу, није стао, али се одвија по измењеном режиму, којем се сада сви прилагођавамо. Са породицом сам у Тел Авиву и све је лакше када смо заједно - прича у телефонском разговору из Израела за "Новости" Владимир Ивић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Просинечки тестиран на вирус корона, стигли резултати

Фудбалери Макабија су, као и остали играчи преосталих 13 клубова, сада на принудном одмору.

- Одиграли смо све мечеве регуларног дела сезоне. Преостао је још само плеј--оф, у којем би шест екипа требало да одигра још десет мечева. Ми смо у тај завршни део сезоне ушли са шест бодова више од Макабија из Хаифе. Међутим, сада нико не размишља о фудбалу. Свима је најважније да сачувају здравље. У Израелу је на снази ригорозна мера ограниченог кретања, пошто нико не сме да се удаљи више од сто метара од своје куће - преноси Ивић детаље живота које сада и ко зна до када ће да диктира вирус корона и у Израелу.


Фото: В. Ивић
Фудбалери Макабија су код својих кућа, али нису на распусту, пошто се очекује да се сезона настави када из националног фудбалског савеза процене да су се стекли услови за то.

- Играчи су добили индивидуалне програме за припреме у кућним условима. Сигурно је све ово ново за њих, али пошто је реч о врхунским спортистима и професионалцима, не сумњам да ће брзо да се прилагоде новој ситуацији - каже Ивић, којем је Макаби други клуб у тренерској каријери, пошто је претходно водио солунски ПАОК.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бег од вируса корона некадашњег голмана Реала коштао 220.000 долара

Владимир Ивић свакодневно контактира са породицом и пријатељима.

- Брат Илија је са породицом у Атини. И тамо је ситуација са вирусом прилично опасна. Чујем се редовно и по неколико пута дневно са пријатељима у Србији. Храбримо се сви, овако на даљину - каже Ивић који са супругом Артемис и ћеркама Илектром и Лидијом проводи дане у потпуно новим и неочекиваним условима живота у Израелу.


Фото: В. Ивић
СЕЋАЊЕ НА АЕК И 1999.

ВЛАДИМИР Ивић је већ једном у Србији осетио шта значи живот у ванредном, чак ратном стању. Било је то током агресије НАТО на Југославију 1999.
- АЕК је у знак љубави и солидарности са нашом земљом и Партизаном дошао на пријатељски меч у Београд у јеку бомбардовања. Сећам се да су летели од Атине до Будимпеште, а онда аутобусом до Београда. Био је то херојски, братски и спортски потез који се никада неће заборавити - сећа се Ивић 7. априла 1999. године, када је 15.000 навијача, уз звуке сирена за ваздушну опасност, дошло да види Партизан и АЕК у којем је Ивић играо од 2004. до 2007. године.