МИКЕЛ Артета, стратег Арсенала се две недеље борио са корона вирусом. Када се сазнало да је Баскијац заражен Премијер лига је прекинута 12. марта. Две недеље касније се легендарни фудбалер, на свој 38. рођенан излечио. Искуство у борби за опаким вирусом мотивисало га је да објави емотивно писмо на сајту славног лондонског клуба у којем позива људе да се окрену једни другима

- Мислим да сви разумемо колико смо потребни једни другима. Живимо у свету друштевних мрежа, у свету и којем је све "вотсап" порука. Али, колико је важно додирнути једно друго и загрлити се? То ми недостаје у односима с многим људима које волим. Морамо бити емоционално отворенији. Морамо међусобно да разговарамо о својим осећајима. Слично је и у професионалном смислу, у односу са фудбалерима - сигуран да у тиму имам неколико фудбалера који су 100 одсто спремни да иду новим путем.

Микел истиче да се осећа потпуно опорављено и да је симптоме осетио чим су из клуба јавили да су могли да буду изложени вирусу због власника Олимпијакоса, с чијим су се клубом састали у Лиги Европе. Подсећа да чим је осетио врло јасне симптоме да је одмах позвао клупског лекара и да је због тога одложен дуел са Манчестер ситијем у Премијер лиги.

Признаје да су их све дотакле вести које су добијали из Кине, Италије, Шпаније...

- С временом схватиш: "Јао, свако се може заразити, ово је врло озбиљно" - и почнете да размишљате о људима с којима сте разговарали, о другим људима који су можда повезани с њима. А онда све постаје застрашујуће.

Артета истиче да је има благ облик вируса, да су три, четири дана била проблематична, са благом температуром, сувим кашљем и одређеном нелагодом у грудима.

- Потешкоћа је у томе да не живим сам, штавише, имам троје деце код куће, био сам забринут. Моја супруга је прошла кроз то, као и дадиља. Хвала богу да се деца нису разболела. Сада смо у савршеном реду - пише Артета.
ПОСВЕТИТИ СЕ ДЕЦИ- КОД куће смо заједно и стварно уживамо у овим тренуцима. Питате се да ли је ово минус за социјализацију деце? Јесте. Али, ово је јединствена прилика да буду са родитељима и добију сву потребну пажњу. Тако да се у том смислу емоционално осећам врло задовољно, јер им дајем све, а то је нешто на шта нисам навикао.

Потом познати стручњак истиче да је учинио све што је могао, да се изоловао у хотелској соби, да је био тамо два, три дана, али и да се супруга заразила. Било му је јасно да не може да спречи ширење вируса у својој кући.
- Шта сада радим код куће? Па, имам троје деце, од 10, седам и четири године. Можете да замислите ту количину енергије. Ја сам врло позитивна особа и покушавам на тренутак да кажем: "Па, шта можемо да научимо из овога? Каква је ово лекција и које се могућности отварају за нас?Већ 10 година нисам имао прилику да се пробудим са својом децом и проводим пуно времена са њима, посветим им се, саслушам их. Па и да урадим домаћи задатак са њима. Иста је ствар и са мојом супругом.

МОЛИМ ВАС, ОСТАНИТЕ КОД КУЋЕ
АРТЕТА је веома захвалан свима који раде у клиникама, у самопослугама, који пружају доставу хране, превоза, медијима...
- И док год имамо прилику да барем мало умањимо ризик од болести, позивам све да буду одговорни и остану код куће, што је дуже могуће. Молим вас! То је све што можемо да учинимо - немамо прилику да помогнемо другима у овим околностима, зато вас молим да барем останете код куће и учините оно што је потребно. Морамо да покушамо да помогнемо Министарству здравства и морамо да омогућимо старијим особама којима је то потребно више него било коме другом да добију неопходно лечење. Морамо да успоримо вирус, зато вас молим - останите код куће.