Спорт је стао у свету због вируса корона. Додуше, не баш у свим државама. Једна од ретких у којој се фудбал и даље игра јесте Белорусија. Српски фудбалер и бивши играч Црвене звезде Никола Антић игра тамо, за екипу Шахтјора из Силогорска.

У интервјуу за „Дневник“ је причао како све то тамо изгледа.

- УБелорусији нема проблема са вирусом корона, једноставно, као да он ни не постоји. Председник државе Александар Лукашенко издао је саопштење по којем нико не може да уђе у земљу или да је напусти, уз савет да се свако јутро попије чашица вотке, као превентива. По званичним подацима, у држави је короном заражено 80 људи и тај број се не повећава. Све нормално функционише: раде продавнице, тржни центри, ресторани, кафићи, једино је обавезно да се свако напрска раствором алкохола када у те објекте улази и када их напушта. Имам утисак да се овим глобалним проблемом, када је о Белорусима реч, нико нарочито не бави. Јавни превоз функционише нормално, нема несташице у продавницама, а, игра се и фудбал – каже Антић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Био је тренер са 11 година": Сјајна прича о Јиргену Клопу - из "црне шуме" до европског трона са Ливерпулом

Иако све функционише како треба, наглашава да се пазе.

- Сви смо свесни чињенице да зараза јако брзо може да се прошири, али се трудимо да живимо, колико год то можемо, неки нормалан живот. Солигорск је град од око 100.000 становника и 130 км удаљен је од престонице Минска, а генерални спонзор клуба је фабрика соли Беларускали, чијих око 20.000 радника редовно долази на посао. Иако нам није свеједно, ми извршавамо обавезе које имамо, живимо и тренирамо у изолованом кампу који се налази у шуми и немамо никаквих контаката с локалним становништвом. Налазимо се у собама и једини изласци су нам до ресторана у којем се хранимо, а који је у нашој бази и веома ретко до самопослуге.

Ипак, постоји једна ствар која се јесте променила.

- Када је проглашена пандемија курс је био две рубље за долар. Сада је тај однос већ 2,85 рубље за америчку валуту, с тенденцијом даљег раста, а то нас посебно погађа, јер када добијемо плате у рубљама, губимо и по 20 одсто њене вредности.

На крају је упитан и да ли је научио руски језик.

- За веома кратко време сам у томе успео и сада су сви момци из нашег региона стално уз мене. У Белорусији су људи јако затворени уколико им се обратите на, рецимо, енглеском, али постају изузетно предусретљиви и љубазни када то учините на руском. И видљиво је да Србију и Србе воле. Ето, тако пролазе дани, већ у петак нас чека утакмица 2. кола првенства, а ја се надам и желим да се ова епидемија даље не шири и да се вратимо нормалном животу,оваквом какав, макар привидно, влада у Белорусији ових дана – закључиоје Никола Антић.